Dvě stříbra v krajském kole Středoškolského atletického poháru (SAP)

Dvě stříbra v krajském kole Středoškolského atletického poháru (SAP)

Ve středu 25. září se konalo v Kolíně krajské kolo atletické soutěže SAP pod patronací stále ještě středoškoláka dálkaře - finalisty MS v atletice a účastníka OH v Paříži - Petra Meindlschmida. Družstva chlapců i dívek vyššího gymnázia se nominovala z 1. místa v okresním kole, které proběhlo minulý
týden.

I když pomalu atletická dráhová sezona končí a vrcholí v podobě finálových soutěží družstev a MČR žactva, podařilo se zařadit do obou družstev několik účastníků MČR příslušných kategorií (dorost Vít Šesták, Viktorie Franková, Jana Němcová, Lucie Svěcená, ) a aktuálně z proběhlého víkendu, medailisty MČR žactva – 3x stříbrnou Johanu Prokešovou, 2x stříbrnou Zuzanu Veselou a 1x bronzového Martina Hájka. Víkendové úspěchy děvčat na MČR je nominovaly na následující sobotní mezistátní utkání do chorvatského Záhřebu, kde budou reprezentovat ČR v utkání 5-ti států. I v tomto velmi nabitém programu se školních závodů děvčata zúčastnila a byla velkou posilou. Pro nás milým překvapením bylo, že se účastnila v pozici rozhodčí i naše absolventka Žaneta Peřinová - sportovní a zejména atletická reportérka České televize, medailistka MČR v chůzi v žákovských a mládežnických soutěžích, která se na konci zhostila také vyhlašování výsledků. 

Družstva chlapců i děvčat, při ideální průběhu závodů, tajně doufala ve vítězství a tím pádem postup na MČR této soutěže. Chlapcům se nakonec plány trochu sesypaly vlivem zdravotních problémů několika účastníků okresního kola, kteří tak nemohli v krajském kole nastoupit. Přesto nominované družstvo dokázalo po velkém boji získat celkové druhé místo, i když s nižším bodovým součtem než v okresním kole. Celkové pořadí se v průběhu disciplín hodně měnilo, ale naše vítězná štafeta nakonec rozhodla o celkovém 2. místě s 8288b za vítězi z VOŠ, SPŠ a JŠ z Kutné Hory s 8721 body (pro zajímavost jejich nejlépe bodující člen František Malina běžel 400m za 49,87s a 1500m spolu s poděbradským Danem Marákem –(účastníkem atletické MS juniorů v Peru) -za 4:06 min.) 3. místo nakonec za 8231 bodů získala SPŠ Mladá Boleslav. V jednotlivých disciplínách se na pomyslné stupně vítězů dostal Vít Šesták 1. místo 100m 11,40s, 2. místo 400m- 53,00s, Kristián Kočiš 3. místo – koule 12,51cm a štafeta 4x200m 1. místo 1:35,52min ve složení Zajíc, Šesták, Plaček, Hájek. Vítek Šesták byl také celkově 3. nejvíce bodujícím závodníkem soutěže chlapců se ziskem 1456 bodů (bez štafety). Pro družstvo potom přidal Oskar Palovčík 852 bodů
a 3 Štěpán Klír 759 bodů a další bodové zisky viz výsledky.

V soutěží děvčat se pohybovalo naše družstvo často i na průběžném prvním místě, závěrečné disciplíny nakonec o celkovém bodovém součtu rozhodly takto. Zvítězilo Gymnázium a střední odborná škola pedagogická se součtem 8729 bodů, 2. místo obsadilo naše družstvo s výkonem ještě o víc než 200bodů lepším než v okresním kole – 8599bodů a 3. místo obsadilo favorizované družstvo Gymnázia Vlašim s 8498 body. Nejvíce bodů přinesla družstvu Johana Prokešová 1534 bodů – která byla podobně jako Vítek Šesták 3. nejlépe bodující závodnicí soutěže za první poděbradskou Anetou Bedrnovou sprinterkou s účastí na MČR dospělých (1704b) a 2. čáslavskou Zuzanou Havlínovou zlatou z MČR dorostu v běhu na 800m. Přes 1000 bodů přinesla družstvu ještě Lucie Svěcená (1324 bodů) a Viktorie Franková (1319bodů). V jednotlivých disciplínách se do první trojky dostaly Johana Prokešová 1. místo 200m-25,21 a 2. místo výška 154cm, Zuzana Veselá 3. místo dálka 500cm, Lucie Svěcená 3. místo 100m 13,13s, 3. místo štafeta 4x200m 1:53,35 ve složení Franková, Křenková, Němcová, Svěcená. Pro úspěch celého družstva jsou samozřejmě důležití i ti, kteří se nepohybovali na stupních vítězů, ale předváděli pěkné výkony a jako „neatleti“ se umisťovali v popředí – například Jakub Šebela 5. místo skok daleký a 7. místo Jakub Zajíc 100m. 

Družstvo chlapců Gevorkyan Arsen, Hájek Martin, Klein Jan, Kočiš Kristián, Kubečka Matyáš, Martínek Adam, Palovčík Oskar, Plaček Adam, Pop Vincent, Šebela Jakub, Šesták Vít, Zajíc Jakub 

Družstvo dívek – Cafourková Klára, Franková Viktorie, Křenková Anežka, Müllerová Markéta, Němcová Jana, Prokešová Johana, Rudzanová Cecílie, Svěcená Lucie, Šubrtová Barbora, Válková Bára, Veselá Zuzana

Za PPK TEV všem děkuji za skvělou reprezentaci školy v okresním i krajském kole.

                                                                                                     Eva Svěcená

Ale tím to ještě nekončí, v současné době ještě nic není rozhodnuté, protože na MČR postupují všichni vítězové z krajských kol a 2 nejlepší družstva z druhých míst. Děvčata svým výkonem předčila většinu krajských vítězů a jsou zatím za Gymnáziem Matyáše Lercha s 8650 body právě na druhém postupovém místě. Tak můžeme jen čekat na výsledky ještě 5 krajských kol do 3. října a sledovat bodové výkony na 2. místě jednotlivých krajských soutěží, které rozhodnou, jestli děvčata postoupí do Břeclavi na republikové kolo 10. října 2024. Uvidíme, jestli se připojí, po mnoha letech, atletické družstvo svou účastí na MČR k pravidelným účastníkům – basketbalistům a v nedávné době i k volejbalistkám a běžcům na přespolním běhu.

Výsledky závodů: 

Aktuální informace

17.10.2024

Beseda s absolventkou školy proběhne v Městské knihovně Nymburk 28. 11. 2024 od 17.30 hodin.

09.09.2024

Novinka pro studenty a rodiče

Celý článek

Významní absolventi

Mgr. Pavel Snítilý

Mgr. Pavel Snítilý, archeolog, zástupce ředitele a dokumentátor Městského muzea v Čelákovicích, který mj. stál v roce 2016 u výjimečného nálezu unikátního bohatě zdobeného meče velmožů starého přes jedno milénium, maturoval na nymburském gymnáziu v roce 1994.

Anketa

 
Motto školního roku 2024-25
1. Charlie Chaplin 41 %
2. John Lennon 18 %
3. Eleanor Roosevelt 13 %
4. Stephen Covey 8 %
5. Herman Melville 20 %
Celkový počet hlasů: 212
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Uvěznění Poláků

26. duben 1903

Carské úřady uvěznily ve Varšavě 82 Poláků za účast v národní demonstraci.

Nejčtenější

28.09.2024

Workshopů v projektu Kamdu s inspirátory z oblasti byznysu, neziskovek, umění, vědy nebo médií se v posledních dvou letech zúčastnilo několik studentů vyššího nebo čtyřletého gymnázia z naší školy. Někteří z nich jsou opět přihlášeni do nabídky Kamdu pro podzimní semestr 2024. Další zájemci se ještě mohou také přidat a opravdu je z čeho vybírat. Opět jsme (tentokrát především zásluhou J. Holečka ze 6XA) shromáždili recenze dosavadních účastníků, abychom novým zájemcům poskytli zpětnou vazbu. Ještě dodávám, že přihlášení do projektu se kvůli celoškolní evidenci účasti a zejména zařízení uvolnění z výuky na workshopy musí hlásit ještě u školního kariérního poradce prof. Soukupa.

celý článek
05.10.2024

Přijměte pozvánku na odhalení nových stolpersteinů, kamenů zmizelých, v nymburských ulicích a následnou ceremonii, kde vás studenti z Klubu moderní historie seznámí s příběhy jednotlivých rodin.

celý článek
26.09.2024

Ve čtvrtek 26.9. se na našem gymnáziu konal opět tradiční Evropský den jazyků, jehož cílem je upozornit na jazykovou rozmanitost a podpořit studium druhého cizího jazyka.

celý článek
 
Charlie Chaplin - Zajímám se o svoji budoucnost, protože v ní hodlám strávit zbytek života.