Den otevřených dveří na Velvyslanectví Německa v Praze

Den otevřených dveří na Velvyslanectví Německa v Praze

Nevyužít tak jedinečnou příležitost, kterou je den otevřených dveří na Velvyslanectví Německé spolkové republiky v Praze, by byla velká škoda. Za krásného, slunného počasí se v pondělí 30. 9. 2024 otevřely prostory německé ambasády veřejnosti. Podnětem k této akci bylo 35. výročí pádu železné opony a tak důležitá role Velvyslanectví SRN, kterou v roce 1989 mělo.

Dopoledne bylo vyhrazené pro školy, pro něž byl uzpůsoben i program. Rozhovory s někdejšími uprchlíky, divadelní workshopy, jazykové animace, fotbalové hřiště německého fotbalového klubu v Praze, virtuální cesta po Německu, kvízy, kolo štěstí, milé ceny, upomínkové předměty, ochutnávka německých jídel, to je jen část z výtečně promyšleného a velmi dobře zorganizovaného programu, kterému dominovala tisková konference pro školy s velvyslancem Andreasem Künnem. Měli jsme možnost projít si nejen zahrady, ale i vnitřní prostory Lobkovického paláce, skvostné barokní kulturní památky.

Návštěva velvyslanectví SRN pohledem žáků kvarty A a kvarty B

Dne 30.9. jsme se jakožto studenti německého jazyka z obou kvart vydali na exkurzi na Velvyslanectví SRN do Prahy. V 8 hodin ráno jsme se sešli na nádraží v Nymburce a nastoupili do vlaku směr Praha. Exkurze nám začala v 10 hodin dopoledne a probíhala asi 2 hodiny. Rozdělili jsme se do menších skupinek a v těch procházeli různá stanoviště německého velvyslanectví. Konala se zde například tisková konference s velvyslancem Andreasem Künnem. Ve 13 hodin jsme společně odjeli zpět do Nymburka.

Tereza Plačková, Zuzana Zbejvalová, Aneta Štorková

 

Dne 30. září se na nymburském nádraží sešli němčináři obou kvart a vydali se do Prahy na německé velvyslanectví. Zde se konal den otevřených dveří k 35. výročí události roku 1989, kdy oznámil západoněmecký ministr zahraničí uprchlíkům z NDR, že dostanou povolení vycestovat na Západ.

Na velvyslanectví byl připravený program pro školy. Mohli jsme si například poslechnout velvyslance, za krátkou konverzaci dostat vlaječku Německa nebo EU, občerstvit se v bufetu nebo se zastavit u některého z tematických stánků nabízejících různé korporace, slosování a nadace, kde jsme si mohli vzít i upomínkové předměty. 

Celý výlet byl pro všechny účastníky přínosný a všichni si ho užili.

Anna Haasová, Jana Horáková, Kryštof Dort, Kateřina Barešová, Anna Blažková (4KA)

 

S Lukym, Michalem a Markem jsme si byli prohlížet Velvyslanectví Německa v Praze, je to impozantní stavba s překrásným interiérem, při vchodu nás museli kontrolovat detektorem kovu, byli jsme na konferenci s nadací pro budoucnost mezi ČR a Německem, která vznikla v roce 1997 a měli jsme možnost si psát se speciální AI, kterou vytvořili studenti vysoké školy s tématem Václav Havel. Měli pěknou zahradu se sochou trabantu, která připomíná rok 1989. Po 12. hodině jsme jeli tramvají číslo 15 zpátky na Masaryčku a jeli domů. Exkurzi jsme si užili.

Kryštof Tax, Michal Všetečka, Lukáš Kutil, Marek Doucha

 

Mohli jsme si poslechnou besedu s německým velvyslancem a klást různé otázky týkající se jeho osoby. Německé velvyslanectví se nám velice líbilo z pohledu architektury a také se nám líbil jeho rozsáhlý park. Vnitřní výzdoba byla také nádherná. Mohli jsme tu navštívit různá stanoviště a stánky, kde jsme si prověřili naše znalosti německého jazyka. Za zodpovězené otázky jsme vyhráli různé ceny.
Linda Kašparová, Klára Magadová, Eliška Gromešová, Julie Mezlíková

Aktuální informace

17.10.2024

Beseda s absolventkou školy proběhne v Městské knihovně Nymburk 28. 11. 2024 od 17.30 hodin.

09.09.2024

Novinka pro studenty a rodiče

Celý článek

Významní absolventi

Absolvoval v roce 1923.

Narodil se 15. 2. 1905 v Mostě. Dětství prožil v Lounech. Studoval na reálce v Lounech a Nymburce, kde pracoval jeho otec jako strojvůdce.

Anketa

 
Motto školního roku 2024-25
1. Charlie Chaplin 41 %
2. John Lennon 18 %
3. Eleanor Roosevelt 13 %
4. Stephen Covey 8 %
5. Herman Melville 20 %
Celkový počet hlasů: 212
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Řízení vzducholodi

12. listopad 1903

Francouz Henri Juillot podal nový důkaz o řiditelnosti vzducholodi:

Nejčtenější

28.09.2024

Workshopů v projektu Kamdu s inspirátory z oblasti byznysu, neziskovek, umění, vědy nebo médií se v posledních dvou letech zúčastnilo několik studentů vyššího nebo čtyřletého gymnázia z naší školy. Někteří z nich jsou opět přihlášeni do nabídky Kamdu pro podzimní semestr 2024. Další zájemci se ještě mohou také přidat a opravdu je z čeho vybírat. Opět jsme (tentokrát především zásluhou J. Holečka ze 6XA) shromáždili recenze dosavadních účastníků, abychom novým zájemcům poskytli zpětnou vazbu. Ještě dodávám, že přihlášení do projektu se kvůli celoškolní evidenci účasti a zejména zařízení uvolnění z výuky na workshopy musí hlásit ještě u školního kariérního poradce prof. Soukupa.

celý článek
05.10.2024

Přijměte pozvánku na odhalení nových stolpersteinů, kamenů zmizelých, v nymburských ulicích a následnou ceremonii, kde vás studenti z Klubu moderní historie seznámí s příběhy jednotlivých rodin.

celý článek
26.09.2024

Ve čtvrtek 26.9. se na našem gymnáziu konal opět tradiční Evropský den jazyků, jehož cílem je upozornit na jazykovou rozmanitost a podpořit studium druhého cizího jazyka.

celý článek
 
Charlie Chaplin - Zajímám se o svoji budoucnost, protože v ní hodlám strávit zbytek života.