Čtyři zástupci nymburského gymnázia v Otevřené vědě 2024

Čtyři zástupci nymburského gymnázia v Otevřené vědě 2024

Čtyřlístek našich studentů vyššího gymnázia patří mezi 225 středoškoláků z celé republiky, kteří byli vybráni na různé stáže přestižního projektu Otevřená věda 2024. Program vyhlašuje Akademie věd ČR, v. v. i., už 19. ročníkem. Zaujmout svým životopisem a motivačním dopisem lektora a dostat se na některou ze 119 letošních stáží znamenalo úspěšně proměnit šanci 1:3,64.

V loňském 18. ročníku Otevřené vědy (OV), kde z naší školy pracovalo rekordních 10 studentů (a 9 z nich i ročník dokončilo), jsme zaznamenali na říjnové závěrečné Studentské vědecké konferenci OV 2023 zisk ceny za 2. místo v Oblasti věd o živé přírodě a chemických věd (J. Vodenka, 8OA) a za 3. místo ve vědní Oblasti humanitních a společenských věd (B. Šídová, 7MB). Snad se i letošnímu čtyřlístku nymburských stážistů podaří na podzim podobně zaujmout výsledky svého celoročního bádání odbornou porotu.

Účast studentů Hrabalova gymnázia v OV v meziročním srovnání průběžně sledujeme, abychom zjistili, jaká rozličná témata stáží naše svěřence zaujala a jaký vědecký problém je v tomto kalendářním roce čeká k probádání. Každý měsíc (včetně prázdninových) mají na stáži strávit minimálně 8 hodin, na dopravu do místa konání AV ČR přispívá.

Přijatým stážistům gratulujeme jménem vedení školy a celého profesorského sboru. Kdo trochu zná současné teenagery, sám nejlépe ví, že namotivovat je dělat dlouhodobě ještě i něco navíc k běžné školní docházce není vůbec snadné. Máme radost, že se nám to ve škole daří nejen u Otevřené vědy, ale také např. u Mezinárodní ceny vévody z Edinburghu (DofE).

Nepřijatí uchazeči o stáž z naší školy nemusí být smutní a zklamaní. Díky obětavosti rodičů a různých přátel školy se nám postupně daří přemýšlivé a výzkumně zaměřené zájemce umístit na odborná pracoviště nebo laboratoře na univerzitách či ve firmách, kde nám přislíbili možnost vést výzkum středoškoláků nebo i odbornou studentskou práci. Jejich průběžně doplňovaný seznam lze prohlížet na druhém listě výše zmíněné evidenční tabulky.

PaedDr. Helena Hantonová
Mgr. Radka Mlázovská
Mgr. Miroslav Soukup
Talent tým a školní garanti SOČ

Aktuální informace

26.06.2024

Během školních prázdnin je jako úřední den stanoveno pondělí od 9.00 do 11.00 hodin.

29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

Mgr. Žaneta Peřinová

Mgr. Žaneta Peřinová (*1980), novinářka, redaktorka sportovního zpravodajství České televize, absolvovala v roce 1998.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Povstání v Makedonii

2. srpna 1903

Na den sv. Eliáše vypuklo povstání Makedonců proti Turkům. 

Nejčtenější

27.06.2024

Pod záštitou vzdělávací organizace Agora CE se studenti výtvarné výchovy ze dvou tříd sext stali uličníky. Umělci, kteří jim zprostředkovávali půlroční projekt zaměřený na proměnu veřejného prostoru poblíž školy, byli Tomáš Roček, Filip Novák a za Agoru Tereza Konrádová.

celý článek
27.06.2024

Tradičním FINAL FOUR vyvrcholila letošní streetová liga. Na rozdíl od předešlých let nabídly všechny 4 zápasy relativně vyrovnanou podívanou, která vyvrcholila finálovým zápasem (Basketéři bez brčeků - Kubátovy kočičky 20:18), jež rozhodl v úplném závěru svým nájezdem Arsen Gevorkyan a spolu s Oskarem Palovčíkem a Hynkem Karamonem, tak mohli z rukou trojnásobného vítěze Jirky Szity převzít pohár pro vítěze. Poděkování si ale zaslouží všech 11 týmů, které se do soutěže přihlásily a pevně věřím, že si své příznivce na hřišti či v hledišti streetová liga najde i v příštím roce, kdy bude na programu již 22. ročník.

celý článek
28.06.2024

Poslední den školního roku dorazila skvělá zpráva z Francouzské aliance v Pardubicích, kde naši studenti konali na začátku června jazykové zkoušky DELF.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.