Berlín 2022

Berlín 2022

Je tma, ticho, do rozbřesku ještě dlouhá doba. Zdánlivý klid před gymnazijní budovou však náhle narušil příjezd sytě červeného autobusu, do kterého jsme bezprodleně po zastavení začali nakládat kufry a v zápětí i sebe, ač ještě jednou nohou v posteli. Pod rouškou tmy se vozidlo dalo do pohybu. Cesta po dálnici utíkala rychleji, než by kdokoliv čekal a rázem jsme se ocitli na hranicích s Bundesrepublik Deutschland. Po krátkém protažení uprostřed borových lesů a hájů kdesi před Berlínem, nás vítá město Potsdam.

První zastávkou se stal zámek Sanssouci. Po procházce místím parkem a zahradami, se přesouváme k dalšímu zámku, kde se však také psala i novodobá historie. Na zámku Cecilienhof se totiž konala Postupimská konference, která tak řečeno ,,rozdělila Evropu". 

 Nyní již přejíždíme do hlavního města. A opět k místu, jenž mělo zásadní vliv na spoustu životů, ve vile ve Wannsee v roce 1942 řešili nacisté židovskou otázku. Poté jsme na krátkou chvíli zastavili u olympijského stadionu z roku 1936 a následně na nás čekal hotel Azimut, stojící nedaleko známé Zoologische Garten, jenž nám posloužil následující dvě noci.

 Ráno se po vydatné snídani rozjíždíme městskou hromadnou dopravou do víru velkoměsta, nejprve k památníku Berlínské zdi, která téměř po 30 let rozdělovala tuto metropoli a dodnes je patrná i na jiných místech. Proběhla i návštěva malého muzea, tyto události připomínající.

 Zbrusu novou linkou metra se teď dostáváme více do centra, konkrétně k majestátním budovám Humboldtovy univerzity. Mezi nimi najdeme také připomínku pálení zakázaných knih za druhé světové války. Vycházkovou chůzí objevujeme další historické budovy v centru města a po všech návštěvách památek s pohnutou historií se dostáváme k veselejšímu místu, čímž je čokoládovna Ritter sport. Po rozchodu k sehnání něčeho k snědku již obdivujeme jeden z hlavních berlínských symbolů, tedy Braniborskou bránu. Další památkou, kterou při návštěvě německého hlavního města nelze vynechat, byl Reichstag, neboli říšský sněm, dnes parlament. Bezproblémový chod zájezdu zde nepatrně narušil menší incident při prohlídce probíhající při vstupu do samotného Reichstagu, naštěstí ale vše dobře dopadlo a pokračovalo se dál. 

 Navečer se nám v lehké záři slunečního svitu ukázal Berlín z věže Fernsehturm, stojící na hlavním náměstí Alexanderplatz. Večer před hotelem nám byla udělena možnost objevit večerní Berlín na vlastní pěst, někteří se ocitli až na osvětleném Alexanderplatzu.

 Další den jsme se všichni probudili do prosluněného dne. Na programu zbývalo už jen pár pamětihodností. Tou první bylo muzeum Holocaustu, kde jsme si připomněli hrůzostrašnou a neodpustitelnou židovskou genocidu za 2. světové války, kvůli které přišlo o život až 6 milionů lidí téměř z celé Evropy.

 Pěšky se nyní dostáváme kolem bývalého Hitlerova bunkru až na Potsdamer Platz. Na tomto náměstí dnes stojí úplně nové mrakodrapy, vystavěné v posledních letech. Dříve ho rozdělovala napůl Berlínská zeď, kvůli které zde nestálo téměř nic. Kolem německého senátu procházíme mimojiné i kolem dalšího pomníku nejen Berlínské zdi ke známému přechodu mezi tehdejším východním a západním Berlínem, k Checkpointu Charlie.

            Všichni už tuší, že zájezd pomalu končí. Vůbec poslední zastávkou na našem třídenním putování byla East side gallery, opět související s Berlínskou zdí, jsou tady na ní vyobrazeny různé výjevy umělců, nejznámějším je bezesporu ,,Polibek smrti".

            Všechno jedno končí a to teď platí i pro tuto exkurzi. Ukázala nám Berlín současný i minulý, místa s veselou i ponurou historií. Krátce před čtvrtou hodinou odpolední opouštíme toto velkoměsto a za večerních paprsků slunce i celé Německo.

            Nezbývá než poděkovat všem, kteří se na konání zájezdu podíleli, především paní učitelce Martínkové a Plechlové, panu průvodci Matouškovi a v neposlední řadě i panu řidiči, který nás bezpečně odvezl tam, i zpátky.

 

Bartoloměj Boška, SPA

 

odkaz na fotografie ze zájezdu

 

Aktuální informace

31.01.2024

Ředitel školy zveřejňuje 31.1. kritéria přijetí na školní rok 2024-25 do 1. ročníku:

Celý článek
24.11.2023

MŠMT spustilo informační portál k přijímacímu řízení na SŠ.

29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

Absolvoval v roce 1934.

Narodil se 9. 11. 1915 v Nymburce. Učil se hrát na housle, klavír, varhany a také zpíval. 

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Americký Kongres vytvořil department

Americký Kongres rozhodl vytvořit department (ministerstvo) obchodu a práce, aby tak napomohl stabilizaci amerického hospodářství. 

Nejčtenější

28.02.2024

FOTOGALERIE Z BESEDY (Z FB MĚSTSKÉ KNIHOVNY)

Na letošní třetí alumni besedu jsme přizvali absolventa gymnázia z roku 1994. Je jím Mgr. Pavel Snítilý, archeolog a zástupce ředitele Městského muzea v Čelákovicích. V nymburské knihovně ve čtvrtek 29. února 2024 nám od 17.30 hodin popíše mj. moderní archeologické metody v besedě nazvané: Archeologie pod vaším domem?

celý článek
15.03.2024

V úterý 19. 3. 2024 se koná od 11:45 Školní kolo 46. ročníku SOČ. Slavnostní zahájení za přítomnosti vedení města a vedení školy bude v učebně č. 77. Níže se dozvíte, kdo ze soutěžících a na jaké téma práci SOČ psal, jak to bude se zkrácením výuky a co je třeba udělat, pokud se na konkrétní obhajobu chce někdo přijít podívat.

celý článek
12.03.2024

Sekunda B vyjela na lyžák netradičně ve čtvrtek 7. 3. 2024 Po přijetí na chatu jsme začali vybalovat. Pak se hráli už jen hry.  A šlo se na večeři. V pátek díky nedostatku sněhu jsme museli vyjít až na Dvoračky a tam jsme celý den lyžovali. Bylo hezké počasí a tak jsme si to všichni užili.  Kvůli ztíženým podmínkám se posunul i oběd.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.