4 % ze všech českých středoškoláků v Otevřené vědě 2023 z našeho gymnázia

4 % ze všech českých středoškoláků v Otevřené vědě 2023 z našeho gymnázia

Po ocenění jedné ze šesti našich stážistů, kteří dokončili loňský ročník Otevřené vědy (OV), cenou za 2. místo ve vědní oblasti Neživá příroda došlo na přelomu roku k tomu, že 10 našich středoškoláků, inspirovaných i jejími zkušenostmi, bylo vybráno na různé stáže přestižního projektu Otevřená věda 2023. Ti tvoří dohromady dokonce více než 4 % všech stážistů (celkem jich bude na Akademii věd ČR, v. v. i., dojíždět z celé republiky z různých škol pouze 245). Na každé takové místo se v 18. ročníku Otevřené vědy v průměru hlásilo 3,70 zájemců.

Účast studentů Hrabalova gymnázia v meziročním srovnání průběžně sledujeme, abychom zjistili, jaká rozličná témata stáží naše svěřence zaujala a jaký vědecký problém je v tomto kalendářním roce čeká k probádání. Každý měsíc (včetně prázdninových) mají na stáži strávit minimálně 8 hodin, na dopravu do místa konání AV ČR přispívá. Jedna naše stážistka - výše zmíněná oceněná letošní maturantka - se do OV 2023 dostala již počtvrté. To prakticky znamená, že od pololetí kvinty do maturity soustavně stíhá vedle svých dalších koníčků navštěvovat paralelně zároveň špičková vědecká pracoviště v Praze a naši rovněž poměrně náročnou školu. Opravdu mimořádné nasazení.

Je-li v Česku jen gymnázií asi 350 (další odborné SŠ nepočítaje), v průměru na každé z nich nepřipadá ani jedna stáž Otevřené vědy. Nymburské gymnázium svými deseti přijatými stážisty dosáhlo v roce 2023 svého historického rekordu. Kromě počtu a 4% podílu ze všech stážistů letos obzvláště oceňujeme i skladbu stáží, v níž oproti minulým ročníkům stoupá podíl těch humanitně zaměřených. Přijatým stážistům gratulujeme jménem vedení školy a celého profesorského sboru. Kdo trochu zná současné teenagery sám nejlépe ví, že namotivovat je dělat dlouhodobě ještě i něco navíc k běžné školní docházce není vůbec snadné. Máme radost, že se nám to ve škole daří nejen u Otevřené vědy, ale také např. u Mezinárodní ceny vévody z Edinburghu (DofE).

Nepřijatí uchazeči o stáž z naší školy nemusí být smutní a zklamaní. Díky obětavosti rodičů a různých přátel školy se nám postupně daří přemýšlivé a výzkumně zaměřené zájemce umístit na odborná pracoviště nebo laboratoře na univerzitách či ve firmách, kde nám přislíbili možnost vést výzkum středoškoláků nebo i odbornou studentskou práci. Jejich průběžně doplňovaný seznam lze prohlížet na druhém listě výše zmíněné evidenční tabulky.

PaedDr. Helena Hantonová
Mgr. Radka Mlázovská
Mgr. Miroslav Soukup
Talent tým a školní garanti SOČ

Aktuální informace

24.04.2024

Beseda s absolventkou školy proběhne v Městské knihovně Nymburk 6. 6. 2024 od 17.30 hodin.

21.04.2024

se konají v pondělí 29/4:

-17:30-18:00 hod
schůzky v učebnách
-18:00-19:30 hod
29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

Petr Říha, akademický malíř

Absolvoval v roce 1973.

Narodil se 12. 11. 1953 v Nymburce. Poté studoval na VŠUP v Praze – v textilním ateliéru u prof. B. Felcmana.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Dámská móda

květen 1903

S prvním úsměvem jarního slunce se objevují také jarní toalety, jejichž móda bývá každým rokem proměnlivá. 

Nejčtenější

13.04.2024

Ve středu 10. dubna jsme ve složení Honza Kopeček (6XB), Anna Hířová, Štěpán Soulek a Mikuláš Vodenka (5QB) brzy ráno vyrazili do Prahy na VŠCHT na krajské kolo chemické olympiády kategorie C.

celý článek
10.04.2024

V pondělí 8.4. se konal tradiční florbalový turnaj pro žáky vyššího gymnázia. Celkem dvanáct týmu bylo rozděleno do tří skupin po čtyřech. Tam se utkal každý s každým, do čtvrtfinále postupovalo 8 nejlepších týmů. K vidění bylo velké množství vyrovnaných zápasů, některé týmy příjemně překvapily, jiné naopak nečekaně zklamaly.

celý článek
14.04.2024

I v letošním školním roce nejsou naši francouzštináři ochuzeni o spolupráci s partnerskou školou v burgundském Louhans. Na podzim jsme na návštěvu vyrazili my a v týdnu od 7. do 12. dubna jsme si role vyměnili a naše škola hostila skupinu 16 francouzských studentů.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.