Berlín 2011

Berlín 2011

Časně zrána jsme vyrazili na cestu s jasným cílem – Německo. Po pár hodinách jsme přejeli hranice a  měli jsme možnost si vychutnávat čistotu jak německých lesů a silnic, tak německých ovcí a mnoha dalších hospodářských zvířat. Uvíznutí v koloně na dálnici nám však značně znepříjemnilo jízdu. Naději nám dal hrdinský pokus pana řidiče objet daný úsek dálnice a koloně se tak vyhnout, ten ale skončil nezdarem, návratem zpět na dálnici a zařazením se do kolony.

Po nějaké době nadešel zbožný pohled na obrovský „skleník“. Po vstupu do Tropical Islands  nás atakovalo horko a vlhko, které věrně simulovalo podmínky panující v tropech. Dojem tropů byl však ještě umocněn všudypřítomným „pralesem“, písečnou pláží a bazénem, jehož teplota přesahovala 30 °C. V tomto komplexu se však nachází i moderní systém saun, posilovna, stany, v nichž se dá ubytovat, mnoho restaurací a v neposlední řadě také vířivky. A právě vířivky se ukázaly jako ideální místo, kde strávit šest hodin plných relaxace.

Po návratu do reality nás nemile překvapilo počasí, a  to  proto, že hustě pršelo a silně foukal vítr, což kazilo naše představy o slunečných dnech strávených v Berlíně. Naštěstí během cesty do našeho berlínského hotelu pršet přestalo a začaly se objevovat první náznaky hezkého počasí.

Po ubytování na hotelu, v němž nás velice mile překvapilo zařízení pokojů a především velikost koupelny a přítomnost vany, jsme se vydali na rychlou noční procházku po Berlíně. První zastávkou, která byla zároveň i orientačním bodem, byl zástup medvědů (medvěd je totiž symbolem Berlína), přičemž každý medvěd zastupuje jednu zemi. Toho večera jsme si ještě dali rychlý rozchod, abychom se dle libosti navečeřeli.

Druhého dne jsme po snídani vyrazili na olympijský stadion, který připomíná Koloseum a jehož součástí je fotbalové hřiště a atletický stadion. Také jsme si mohli prohlédnout dobové fotografie olympijských velikánů.

Poté jsme se vydali na Alexanderplatz a vyjeli na vrchol televizní věže, ze které  byl Berlín díky skvělému počasí opravdu vidět jako na dlani. Zajímavostí bylo, že ve východním Berlíně je možno hned vedle televizní věže pozorovat dům ve tvaru hákového kříže, který zde byl vystavěn ještě v dobách rozděleného Berlína. Dále jsme se vypravili na Postupimské náměstí a do budovy hlavního nádraží, která má několik pater a je tak jedním z největších nádraží v Evropě.

Berlín však ožívá hlavně večer. Zaplní se všechny restaurace a lepší podniky,  lidé si vychutnávají teplé letní večery a užívají si posezení s přáteli. Během večera však Berlín ukazuje i svoji stinnou stránku, což se nám podařilo zažít na vlastní kůži, když se jeden nejmenovaný Albánec vehementně snažil prodat kamarádovi  marihuanu. Ten však díky pevné vůli rázně odmítl.

Posledního dne jsme se vydali podívat se na Reichstag, což je historická budova, ve které se v současné době nachází sídlo Spolkového sněmu. Bohužel, podmínky, za kterých se dá Reichstag navštívit, se v průběhu posledních dnů poněkud změnily a my jsme se dovnitř nedostali. Nezbylo nám, než jeho majestátnost obdivovat pouze z venku. Poté jsme pokračovali k Braniborské bráně, která původně sloužila jako celní brána v opevnění Berlína. Nyní se nachází mezi jeho dvěma hlavními třídami.

Další zastávkou byl památník holocaustu, který v člověku evokuje pocit ztracení se a osamění. Součástí památníku je i  muzeum, které obsahuje fotografie dokumentující holocaust, dopisy obětí holocaustu i informace o osudech známých židovských rodin.

Dalším cílem naší cesty byl Checkpoint Charlie, což byl nejznámější „přechod“ mezí západním a  východním Berlínem. Poslední zastávkou byl Museumsinsel.

Celkově se dá naše výprava hodnotit velice kladně, na čemž se podílelo nejen počasí, ale také průvodce, který nás po celou cestu neúnavně zasypával informacemi. Pokud by někdo tvrdil, že Berlín je jen „placka“, která nemá co nabídnout, musím říct, že to není pravda, neboť hlavně západní Berlín se může směle srovnávat i s městem, jako je Londýn. Bohužel totéž se nedá říct o východním Berlíně, v němž je pořád patrný určitý rozdíl oproti „západu“.

Aktuální informace

31.01.2024

Ředitel školy zveřejňuje 31.1. kritéria přijetí na školní rok 2024-25 do 1. ročníku:

Celý článek
24.11.2023

MŠMT spustilo informační portál k přijímacímu řízení na SŠ.

29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

Hana Burianová

Hana Burianová (*1986), rozená Miškovská, někdejší tisková mluvčí prezidenta Miloše Zemana, maturovala na Gymnáziu Nymburk v roce 2005.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Frištenský mistrem Evropy

8. únor 1903

Český zápasník Gustav Frištenský porazil v Rotterdamu Dána Hanse Egeberga a stal se mistrem Evropy. 

Nejčtenější

28.02.2024

FOTOGALERIE Z BESEDY (Z FB MĚSTSKÉ KNIHOVNY)

Na letošní třetí alumni besedu jsme přizvali absolventa gymnázia z roku 1994. Je jím Mgr. Pavel Snítilý, archeolog a zástupce ředitele Městského muzea v Čelákovicích. V nymburské knihovně ve čtvrtek 29. února 2024 nám od 17.30 hodin popíše mj. moderní archeologické metody v besedě nazvané: Archeologie pod vaším domem?

celý článek
15.03.2024

V úterý 19. 3. 2024 se koná od 11:45 Školní kolo 46. ročníku SOČ. Slavnostní zahájení za přítomnosti vedení města a vedení školy bude v učebně č. 77. Níže se dozvíte, kdo ze soutěžících a na jaké téma práci SOČ psal, jak to bude se zkrácením výuky a co je třeba udělat, pokud se na konkrétní obhajobu chce někdo přijít podívat.

celý článek
12.03.2024

Sekunda B vyjela na lyžák netradičně ve čtvrtek 7. 3. 2024 Po přijetí na chatu jsme začali vybalovat. Pak se hráli už jen hry.  A šlo se na večeři. V pátek díky nedostatku sněhu jsme museli vyjít až na Dvoračky a tam jsme celý den lyžovali. Bylo hezké počasí a tak jsme si to všichni užili.  Kvůli ztíženým podmínkám se posunul i oběd.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.