Ekologický kurz 4KB

Ekologický kurz 4KB

 

Krásensko 2011

Dne 11.4.2011 jsme se sešli se třídou o půl osmé na nádraží, odkud jsme se měli vydat na naši týdenní výpravu za poznáním ekologie. Cesta trvala něco přes tři hodiny, ale i tak poměrně rychle utekla.

Kolem jedenácté hodiny jsme vystoupili na nádraží v Blansku, odkud jsme po necelé hodině čekání, kterou si mnozí z nás zpříjemnili nákupem nějakého toho občerstvení, odjeli autobusem do Krásenska. Nelze však nezmínit naše veliké „nadšení“ ze zjištění, že autobus nás nedoveze až do cíle, ale pouze na jakési rozcestí asi půl kilometru před Krásenskem.

Po příjezdu jsme se naobědvali, vybalili si a seznámili se s prostředím a lidmi, kteří nás celý týden provázeli. Odpoledne jsme si zahráli hru – O rychtovní klíč mám tušení, že se jmenovala a večer si ještě zaběhli orientační běh po Krásensku.

Druhý den, tedy v úterý nás čekal celodenní výlet s Malví a Petrem. Počasí nebylo nic moc, ale i tak jsme si prolézání skal a přeskakování různých bažinek a potůčků kolem Rudic užili. Dokonce jsme se dozvěděli i něco nového, a tak jsme kolem třetí hodiny celý promáčení konečně odjeli autobusem zpět na Rychtu s novými zážitky a poznatky. Po zbytek dne byl volný program, který většina z nás využila jako spací volno.

Ve středu dopoledne nás čekala další hra tentokrát pro změnu s Petrem a Michalem. Při této hře se v nás probudila taková ta dětská hravost, a tak jsme si touto hrou zpříjemnili dopoledne. Cílem hry bylo dozvědět se, co se stane, pokud by se nepřestalo s hromadnými výlovy ryb v oceánech. Následoval oběd a poté odpolední program ve formě pečení chleba. Asi nejvíce zábavná činnost celého týdne! Každý jsme si vyrobili svůj vlastní, originální výtvor, který jsme si mohli odvést domů. Po upečení chleba nás ještě čekalo povídání o tamějších chovech.  Gekončíci, chameleón, švábi a mnohá další zvířátka jsme si mohli „pohladit“.   Možná by stál za zmínku fakt, že ve středu 13.dubna sněžilo! :)

Byl čtvrtek ráno a my už zase hráli hru! Tentokráte na téma osévání polí. I přesto, že tato hra nikoho moc nezaujala, tak alespoň zkrátila dlouhé čekání na oběd. Po obědě nás čekal výlet k tamějšímu rybníčku. Byla zima, foukal vítr a my měli lovit živočichy ve vodě nebo zjišťovat složení vody! Hrůza! Takže po urputném nadávání na zdejší vítr, stěžování si na to, že nemáme teplejší oblečení a podobně jsme konečně po hodině kluky přemluvili, aby se s námi vydali zpět k chatě. Tam nám byl zadán projekt na téma rybníček, který jsme měli zpracovat na následující den. Čekal nás poslední večer, který jsme si zpříjemnili opékáním buřtů a po přemlouvání paní profesorky také různými hrami! Ani posunutá večerka nás však nezastavila a prakticky nikdo nešel spát dřív, než ve dvě hodiny ráno :)!

V pátek ráno, náš poslední den, jsme si museli ještě před snídaní sbalit, dodělat své projekty o rybníčku a celkově uklidit chatu. Následovala poslední snídaně, po které jsme se všichni odebrali nahoru do sálu, kde jsme odprezentovali své projekty a už zbývalo jen se rozloučit, poděkovat, zamávat a hurá domů!

V Blansku jsme nasedli na vlak, ve kterém většina z nás doháněla poslední noc – spala. V Kolíně jsme si přesedli na přecpaný „osobák“ a kolem druhé hodiny jsme se už vrhali do náruče našim drahým rodičům na nymburském nádraží.

 Za 4KB Erika Černá

Aktuální informace

29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

Mgr. Josef Daniel Beneš

Mgr. Josef Daniel Beneš (*31. 7. 1941), evangelický duchovní a literát, který v roce 1969 odešel do exilu do Ženevy, organizátor táborových pobytů mládeže i zájezdů a seminářů o českých dějinách a kultuře pro Švýcary, absolvoval na nymburském gymnáziu v roce 1958.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Rusifikace Finska

17. prosince 1903

Bývalý ruský ministr financí Sergej J. Vitte uveřejnil v kodaňských novinách článek proti rusifikaci Finska.

Nejčtenější

21.03.2024

Jaké je to být debatním rozhodčím? To si vyzkoušeli členové našeho debatního klubu na krajském kole Debatiády v Děčíně. Pro některé z nich to byla první příležitost rozhodovat soutěžní debaty naostro.

celý článek
26.03.2024

Nymburští debatéři Luisa Anna Hofmanová (7MA), Sofie Fukalová (7MA), Tadeáš Brablc (8OB) a trenér Matěj Piller se poslední víkend před Velikonocemi vydali do České Třebové, kde se zúčastnili posledního turnaje Debatní ligy v této sezóně. Akce se uskutečnila v prostorech Střední školy technické a dopravní Gustava Habrmana.

 

celý článek
13.04.2024

Ve středu 10. dubna jsme ve složení Honza Kopeček (6XB), Anna Hířová, Štěpán Soulek a Mikuláš Vodenka (5QB) brzy ráno vyrazili do Prahy na VŠCHT na krajské kolo chemické olympiády kategorie C.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.