Jak se učí a stávkuje ve Francii.

Jak se učí a stávkuje ve Francii.

V záplavě všech projektů, kterými naše škola v letošním roce žije zatím trochu zapadal jeden, který se povedlo připravit prof. Rajovi. Jedná se projekt v programu Erasmus+, který umožní zvýšit odborné a jazykové kompetence učitelů nejazykových předmětů vyučovaných v cizím jazyce, tedy prof. Rajové a Rajovi pro matematiku v angličtině a prof. Kotyzovi pro dějepis ve francouzštině. První z akcí z tohoto projektu je již minulostí a proto se rádi podělíme o informace. Jednalo se o týdenní stáž ve Francii.

Od neděle 2.12. do soboty 8.12. jsem měl opět možnost pobývat na partnerské škole ve francouzském Louhans. Týden mi nabídnul předpokládané i nečekané zážitky. Z těch předpokládaných se jednalo hlavně o návštěvy hodin souvisejících s mojí aprobací, tedy dějepis, francouzský jazyk, společenské vědy apod. Každá takováto návštěva vydala za několik hodin jazykového kurzu. Velmi přínosné bylo i sledování aktivit o hodinách. Rozhodně ne pro hodnocení kolegů, ale pro reflexi vlastní práce. Velmi zajímavý je vždy také „střet“ českého a francouzského přístupu k dějepisným tématům. Naším systémem odchovaný učitel má stále pocit, že se toho moc neprobírá. Na druhou stranu musí ale ocenit v jaké šíři a hloubce se konkrétním tématům ve Francii věnují. A nelze také nezmínit analýzy všech možných pramenů, které v našich učebnicích často jen vyplňují stránky, aby byly hezčí.

Z těch nečekaných zážitků to byla určitě studentská stávka v úterý 4.12. kdy studenti dávali blokováním školy najevo nelibost s připravovanou reformou maturity. Nejspíš ale nepočítali s tím, že já byl ve škole ubytován, takže v přístupu do prázdných tříd mi nezabránili. Atmosféra ve škole byla také ovlivněna současnými protesty „žlutých vest“, se kterými vesměs sympatizovali hlavně učitelé. Prostě advent po francouzsku. :) 

Bonusem navíc k mému studijnímu pobytu byla možnost domluvit s kolegy další spolupráci, která snad v brzké době povede k nějaké studentské výměně.

Aktuální informace

08.04.2024

Upozorňujeme uchazeče, že administrace úvodní přijímací zkoušky z matematiky začíná vždy v 8.30.

Naplánujte si svůj příchod do školy mezi 8.00 a 8.25. Příchod po 8.30 nemůžeme akceptovat z důvodu regulérnosti zkoušky.

Celý článek
06.04.2024

Uchazečům, kteří podali přihlášku elektronicky prostřednictvím DIPSY, nejsou pozvánky zasílány poštou. Dostávají je pouze prostřednictvím zaručené komunikace opět v DIPSY.

Jiří Kuhn 

30.03.2024

Upozorňujeme rodiče a uchazeče, že v tomto týdnu byly odeslány pozvánky k přijímacím zkouškám takto:

Celý článek
29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

prof. MUDr. Václav Šimon, DrSc.

Prof. Václav Daniel Šimon, DrSc. (*29. 5. 1926), přední český urolog, chirurg, gynekolog, vysokoškolský učitel a akademický pracovník, absolvoval na nymburském gymnáziu v roce 1946.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Začaly vycházet Ľudové noviny

2. leden 1903

V Martině začaly vycházet Ľudové noviny (zprvu třikrát týdně), 

Nejčtenější

21.03.2024

Jaké je to být debatním rozhodčím? To si vyzkoušeli členové našeho debatního klubu na krajském kole Debatiády v Děčíně. Pro některé z nich to byla první příležitost rozhodovat soutěžní debaty naostro.

celý článek
19.03.2024

Aktuální mistři České republiky v kategorii U14 Kateřina Kammová a Bruno Topenčík z 3TB byli hlavními tahouny našich šachistů na krajském kole v šachu družstev.

celý článek
26.03.2024

Nymburští debatéři Luisa Anna Hofmanová (7MA), Sofie Fukalová (7MA), Tadeáš Brablc (8OB) a trenér Matěj Piller se poslední víkend před Velikonocemi vydali do České Třebové, kde se zúčastnili posledního turnaje Debatní ligy v této sezóně. Akce se uskutečnila v prostorech Střední školy technické a dopravní Gustava Habrmana.

 

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.