II. turnaj XIV. ročníku Debatní ligy, Jedovnice

II. turnaj XIV. ročníku Debatní ligy, Jedovnice

Po úspěšném tažení týmu Vox Dei turnajem „Olomouc Open Cup“ získali nymburští debatéři vítězné vavříny též na II. turnaji Debatní ligy, kterýžto se konal 12.-14. prosince v Jedovnici u Brna.  Barvy gymnázia hájil tým TOGO ve složení Dan Gromada (5QB), Jakub Sladký (5QB) a Kristián Holan (6XB).

 

První dvě sobotní kola bylo úkolem debatérů ukázat, zda „Liberalizace trhu s potravinami je cestou z potravinové krize“, což se nymburským v konfrontaci s debatéry z Českého Těšína a Frýdku-Místku podařilo bez ztráty kytičky. Po vydatném sobotním obědě v jídelně jedovnické školy přišla na řad u teze nepřipravená – Činnost církví by měli financovat jen věřící. I tentokráte se týmu TOGO podařilo svými argumentačními a řečnickými schopnostmi udržet čistý štít a s pocitem dobře odvedené práce hodovali nad vskutku zaslouženou večeří. Avšak sobota po debatní stránce ještě neskončila, překvapením byla večerní, místy noční debata tematicky zaměřená na potenciální škodlivost prvků přímé demokracie. V souboji s brněnskými debatéry, takřka za svitu měsíčku, dosáhlo TOGO čtvrtého vítězství. Zbývalo udělat poslední krok. Ten čekal na debatéry v neděli ráno.

Cílem nymburských bylo dokázat, že prvky přímé demokracie nejsou škodlivé. Posledním soupeřem se stal tým známé školy OPEN GATE. Po lítém boji, kdy obě strany srdnatě hájili svá tvrzení, přišlo rozhodnutí. Nymburským se podařilo projít všemi pěti debatami bez jediné porážky!

Při vyhlašování výsledků se krásně poslouchala slova prezidenta Asociace debatních klubů, když vyhlašoval výsledky turnaje: „V konkurenci 14 týmů v české části II. turnaje Debatní ligy XIV. zvítězil bez jediné porážky tým Gymnázia Nymburk, tým TOGO!“  Navíc, všichni tři mluvčí se umístili v TOP 10 řečníků turnaje. Dan Gromada skončil 8., Kristián Holan 5. a vítězem individuální soutěže se stal Jakub Sladký. Pro jarní fázi bojů o postup na finálový turnaj jsou výsledky nymburských debatéru z tohoto podzimu velmi dobrým příslibem.

Aktuální informace

29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

Absolvoval v roce 1960.

Narodil se 30. 12. 1943 v Nymburce. Nebyl doporučen k dalšímu studiu, a proto pracoval jako dělník v Elektroisole v Kolíně.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Dohoda mezi Kubou a USA

16. únor 1903

Byla uzavřena dohoda mezi Kubou a USA, podle níž USA směly udržovat na Kubě vojenské základny. 

Nejčtenější

21.03.2024

Jaké je to být debatním rozhodčím? To si vyzkoušeli členové našeho debatního klubu na krajském kole Debatiády v Děčíně. Pro některé z nich to byla první příležitost rozhodovat soutěžní debaty naostro.

celý článek
26.03.2024

Nymburští debatéři Luisa Anna Hofmanová (7MA), Sofie Fukalová (7MA), Tadeáš Brablc (8OB) a trenér Matěj Piller se poslední víkend před Velikonocemi vydali do České Třebové, kde se zúčastnili posledního turnaje Debatní ligy v této sezóně. Akce se uskutečnila v prostorech Střední školy technické a dopravní Gustava Habrmana.

 

celý článek
13.04.2024

Ve středu 10. dubna jsme ve složení Honza Kopeček (6XB), Anna Hířová, Štěpán Soulek a Mikuláš Vodenka (5QB) brzy ráno vyrazili do Prahy na VŠCHT na krajské kolo chemické olympiády kategorie C.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.