Francie 2012 – historická exkurze do Normandie

Francie 2012 – historická exkurze do Normandie

Zahraniční exkurze do Francie se staly již tradicí. Letos jsme své vytrvalé studenty francouzštiny pozvali na historickou exkurzi do Normandie, proslavené působením řady umělců, proslulé výrobou camembertu a produktů z jablek, ale především spojované s počátkem konce druhé světové války, vyloďováním spojenců.

Program byl opravdu náročný a všem účastníkům patří poděkování a chvála za přístup, kterým přispěli k pohodovému průběhu celé exkurze a tím nastavili dalším exkurzím laťku hodně vysoko.

Přečtěte si postřehy dvou účastnic:

Sára Vandasová, 2SA

V době mezi 15. až 20. dubnem jsme se vypravili již na druhý školní výlet do Francie. Tentokrát do severozápadní části Francie, do Normandie. 

Normandie je proslulá hlavně tím, že tam velmi často prší. My jsme ale měli docela pěkné počasí, což lze považovat za štěstí. Odjížděli jsme v neděli okolo 19. hodiny. Cesta byla dlouhá, ale aby čas rychleji utíkal, řidiči nám pustili dva francouzské filmy.

Naším prvním cílem bylo město Rouen, proslulé upálením Johanky z Arku. My jsme navštívili slavnou Rouenskou katedrálu, kterou známe i z obrazů Clauda Moneta.

Další zastávkou bylo město Etretat proslulé přímořskými křídovými útesy, které někomu připomínají sloní chobot. Do hotelu jsme jeli přes Pont de Normandie (v překladu Most Normandie), který je dlouhý přes 2 km. Spali jsme v hotelu Formule1 a vstávali s typickou francouzskou snídaní - croissanty.

Druhého dne ráno jsme jeli navštívit klášterní pevnost Mont Saint Michel, která se dvakrát do roka stává ostrovem. Překvapivě… začalo pršet. Když jsme skončili samostatnou prohlídku, pršet přestalo.

Tady  jsme i nakoupili typické máslové sušenky. V odpoledních hodinách jsme si prohlédli muzeum spojené s vyloděním za druhé světové války v DEN D (francouzsky JOUR J) Memorial Pegasus. Den končil v přístavním městečkem Honfleur, kde se někteří z nás povozili na historickém kolotoči a skoro vykoupili pekařství jedné stařenky s výbornými jablečnými koláči… (Mňamky!)

Ve středu jsme si prohlédli přímořské město Aromanches s dalším muzeem o DNI D, kde nám dokonce pustili film s českým dabingem. Následovalo 360° kino s filmem o 6. červnu 1944  (den vylodění Spojenců) promítaném na 9 pláten. Zážitkem byl i americký hřbitov s asi 9 000 hroby vojáků, ale mezi pohřbenými byly i 3 ženy. V podvečer jsme nakoupili proslulé „voňavé“ sýry. Krásně provoněly celý autobus.

Poslední den jsme si prohlédli dům a zahrady impresionistického malíře Clauda Moneta v Giverny. Byl to obrovský zážitek procházet se jarními rozkvetlými zahradami, které znám z Monetových obrazů. Zamířili jsme i do muzea první světové války ve Verdunu. Tam jsme viděli i hřbitov obětí první světové války a působivou okolní krajinu. Po cestě domů jsme projeli božskou Paříží a užili si noční procházku ve Štrasburgu, kde je Evropský parlament nebo Evropský soud pro lidská práva.

Vive la France, Vive le Normandie…! Už se těšíme na další!!! A la prochaine fois…

Míša Bacílková, 3TA    

Ve večerních hodinách 15. dubna jsme se všichni sešli před naším gymnáziem a vyrazili poznávat krásy Normandie. Po (ne)příjemně strávené noci v autobuse jsme zavítali do Rouenu, který je znám především upálením Johanky z Arku. Po krátkém rozchodu, který jsme využili ochutnáním proslulých francouzských palačinek a prohlídkou náměstí jsme pokračovali do Étretat. Zde jsme si prohlédli a vyšlapali na křídové skály, které namaloval proslulý impresionista Claude Monet. Po náročném dnu jsme se jeli ubytovat do města Caen, kde jsme strávili tři noci. Následujícího dne, který byl velice deštivý, jsme se jeli podívat na Mont-Saint-Michel, který patří mezi symboly Normandie a mezi nejnavštěvovanější památky vůbec. Zde někteří nakoupili zásoby máslových sušenek typických pro Normandii a suvenýry. Náš zájezd pokračoval návštěvou města Caen a přístavu Honfleur. Předposlední den byl věnován hlavně druhé světové válce. V městečku Arromanches jsme navštívili muzeum a kino 360°, které nám mělo autentickými záběry přiblížit vylodění. Odpoledne jsme zavítali na americký hřbitov St. Laurent, jehož prohlídku někteří z nás vzdali, jelikož opět (překvapivě) pršelo. Den jsme zakončili návštěvou místa těžkých bojů Pointe du Hoc a obchodního řetězce Carrefour. Poslední den jsme se jeli podívat do malého městečka Giverny, kde žil a tvořil Claude Monet, a do Verdunu, který je spojen s první světovou válkou. Ve večerních hodinách nám bylo přichystáno velice milé překvapení a to prohlídka večerního Strasbourgu (byli jsme totiž prý velice hodní). S celým příjemně stráveným týdnem jsme se rozloučili ráno v Nymburce oblíbenou znělkou cestovní kanceláře Monatour. Poděkování určitě patří naším milým paním profesorkám: paní Sedlaté, Prokešové a Drahotové a pánům řidičům, kteří nás bezpečně dopravovali po celý pobyt.

Takže à la prochaine fois – Provence!

Aktuální informace

31.01.2024

Ředitel školy zveřejňuje 31.1. kritéria přijetí na školní rok 2024-25 do 1. ročníku:

Celý článek
24.11.2023

MŠMT spustilo informační portál k přijímacímu řízení na SŠ.

29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

Michal Plavec

Michal Plavec (*26. 3. 1973), historik, novinář a kurátor sbírky letectví Národního technického muzea v Praze, odmaturoval na nymburském gymnáziu v roce 1991.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Smrt malíře Whistlera
17. červenec 1903

V Chelsea zemřel týden po svých 60. narozeninách anglický malíř a grafik James McNeill Whistler. 

Nejčtenější

28.02.2024

FOTOGALERIE Z BESEDY (Z FB MĚSTSKÉ KNIHOVNY)

Na letošní třetí alumni besedu jsme přizvali absolventa gymnázia z roku 1994. Je jím Mgr. Pavel Snítilý, archeolog a zástupce ředitele Městského muzea v Čelákovicích. V nymburské knihovně ve čtvrtek 29. února 2024 nám od 17.30 hodin popíše mj. moderní archeologické metody v besedě nazvané: Archeologie pod vaším domem?

celý článek
15.03.2024

V úterý 19. 3. 2024 se koná od 11:45 Školní kolo 46. ročníku SOČ. Slavnostní zahájení za přítomnosti vedení města a vedení školy bude v učebně č. 77. Níže se dozvíte, kdo ze soutěžících a na jaké téma práci SOČ psal, jak to bude se zkrácením výuky a co je třeba udělat, pokud se na konkrétní obhajobu chce někdo přijít podívat.

celý článek
12.03.2024

Sekunda B vyjela na lyžák netradičně ve čtvrtek 7. 3. 2024 Po přijetí na chatu jsme začali vybalovat. Pak se hráli už jen hry.  A šlo se na večeři. V pátek díky nedostatku sněhu jsme museli vyjít až na Dvoračky a tam jsme celý den lyžovali. Bylo hezké počasí a tak jsme si to všichni užili.  Kvůli ztíženým podmínkám se posunul i oběd.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.