Krajské kolo Zeměpisné olympiády 2023

Krajské kolo Zeměpisné olympiády 2023

Přes nesporné a každoroční úspěchy našich nejlepších mladých geografů v okresních kolech Zeměpisné olympiády se nám už řádku let nedaří získat medailové umístění na krajské úrovni. Nejinak tomu bylo i v letošním 25. ročníku, uzavírajícím první čtvrtstoletí konání této respektované předmětové vědomostní a dovednostní soutěže. Alespoň, že se po třech covidových letech konala už zase prezenčně.

Do Kladna na 4. ZŠ Kladno v Norské ulici 2633 vyrazila ve středu 29. března 2023 čtveřice studentů v doprovodu prof. Aleny Černé. (V kategorii B měl nymburské gymnázium původně reprezentovat David Ocelák z 3TA, z důvodu jeho účasti na lyžařském kurzu uprázdněné místo vyhrazené geografovi z našeho okresu zaplnil další v pořadí, kterým byl rovněž náš soutěžící David Křenek z 3TB.)
Děkujeme všem za poctivou snahu o co nejlepší výsledek a i když jsme skončili i tentokrát bez diplomů a medailí, účastníci se mohou těšit alespoň ze známky započtené do klasifikace v zeměpise, třídní pochvaly a na konci roku z mimořádného stipendia za úspěch v okresním srovnání.

Tabulka umístění našich mladých geografů v KK ZeO 2023

Jméno a příjmení Třída Kategorie Body celkem Pořadí
Lounek Alexandr

1PB

A 48 17.
Štěpánová Monika 1PA A 40 26.
Křenek David 3TB C 49 22.
Kubečka Matyáš 5QA D 58,5 14.

 

Zeměpisná olympiáda (ZeO) je každoroční celostátní zeměpisná soutěž pro žáky 2. stupně základních škol a školy střední. Umožňuje všem zájemcům o zeměpis poměřit síly, znalosti a dovednosti s ostatními, kteří se i ve volném čase zeměpisem také zabývají, rádi cestují a poznávají tuzemsko i cizí země a zároveň se snaží porozumět fungování krajinné sféry naší planety. Soutěž probíhá ve čtyřech kolech: školním, okresním, krajském a celostátním (jen pro kat. C a D). Zatímco školní kola si organizují školy samy, vyšší kola, počínaje kolem okresním, mají již jednotná zadání vypracovaná celostátním odborným garantem soutěže. V tomto ročníku je garantem ZeO opět Geografická sekce PřF UK v Praze, zastoupená RNDr. Jakubem Jelenem, Ph.D., a také samozřejmě Česká geografická společnost, z. s.

ZeO je vypsána v těchto kategoriích: A (prima 8letého gymnázia), B (sekunda 8letého gymnázia), C (tercie a kvarta 8letého gymnázia) a D (ročníky vyššího gymnázia, tj. kvinta až oktáva a všechny ročníky čtyřletého studia). V přijímacím řízení na geograficky zaměřené obory vysokých škol některé univerzity promíjí přijímací zkoušky těm řešitelům ZeO, kteří dosáhli v celostátním, popř. krajském kole dobrého umístění.

Za předmětovou komisi ZEM:
Mgr. Miroslav Soukup, předseda

Přílohy:

Výtah z výsledkové listiny KK ZeO 2023 pro Středočeský kraj (včetně přehledu o bodovém zisku v jednotlivých částech soutěže)

Nezkrácené oficiální výsledkové listiny jsou k vidění na webu krajského organizátora ZeO.

Aktuální informace

26.06.2024

Během školních prázdnin je jako úřední den stanoveno pondělí od 9.00 do 11.00 hodin.

29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

Petr Říha, akademický malíř

Absolvoval v roce 1973.

Narodil se 12. 11. 1953 v Nymburce. Poté studoval na VŠUP v Praze – v textilním ateliéru u prof. B. Felcmana.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Řízení vzducholodi

12. listopad 1903

Francouz Henri Juillot podal nový důkaz o řiditelnosti vzducholodi:

Nejčtenější

27.06.2024

Pod záštitou vzdělávací organizace Agora CE se studenti výtvarné výchovy ze dvou tříd sext stali uličníky. Umělci, kteří jim zprostředkovávali půlroční projekt zaměřený na proměnu veřejného prostoru poblíž školy, byli Tomáš Roček, Filip Novák a za Agoru Tereza Konrádová.

celý článek
27.06.2024

Tradičním FINAL FOUR vyvrcholila letošní streetová liga. Na rozdíl od předešlých let nabídly všechny 4 zápasy relativně vyrovnanou podívanou, která vyvrcholila finálovým zápasem (Basketéři bez brčeků - Kubátovy kočičky 20:18), jež rozhodl v úplném závěru svým nájezdem Arsen Gevorkyan a spolu s Oskarem Palovčíkem a Hynkem Karamonem, tak mohli z rukou trojnásobného vítěze Jirky Szity převzít pohár pro vítěze. Poděkování si ale zaslouží všech 11 týmů, které se do soutěže přihlásily a pevně věřím, že si své příznivce na hřišti či v hledišti streetová liga najde i v příštím roce, kdy bude na programu již 22. ročník.

celý článek
28.06.2024

Poslední den školního roku dorazila skvělá zpráva z Francouzské aliance v Pardubicích, kde naši studenti konali na začátku června jazykové zkoušky DELF.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.