Škomam 2018

Škomam 2018

aneb dobrodružná vyprava za ostravskými matematiky podruhé
Skupina šesti studentů (S. Gareeva, M. Osifová, L. Hrubčík, P. Jirout, J. Temlík a V. Drška) se také letos zúčastnila Školy matematického modelování pořádané KAM VŠB TU Ostrava.

Naše cesta započala v neděli 14. 1. 2018, o den dříve, než byl oficiální začátek Škomamu. Tentokrát jsme vyjeli včas a dokonce i z nymburského Hlavního nádraží. Avšak České dráhy nezklamaly,chybička se vloudila, a tak jeden student absolvoval část cesty v zavazadlovém prostoru.
V pondělí se nám dostalo hned na úvod dobrodružného přivítání v podobě cvičného požárního poplachu. Poté začal náročný, ale zajímavý program. Dozvěděli jsme se něco o derivacích a tečnách, popovídali jsme si o neobyčejných rovnicích a obyčejných diferenciálních rovnicích. Také jsme se seznámili s polynomiálními regresemi, které jsme po výtečném obědě využili v rámci odpoledních počítačových cvičení v programovacím jazyce R. Po návratu na kolej jsme nelenili a ihned jsme se pustili do psaní scriptu úkolu do sólové soutěže. Programovali jsme téměř celou noc a zhruba po dvou hodinách spánku jsme vyšli vstříc novému dni.
V úterý nás čekala návštěva Národního superpočítačového centra IT4Innovations (http://www.it4i.cz/). Z důvodu národní bezpečnosti zde neposkytneme o tomto centru žádné informace. Po prohlídce nás čekal další cyklus tří přednášek. Dozvěděli jsme se zajímavé informace o inženýrských simulacích za využití HPC a diagnostice letadel za pomoci Pythagorovy věty (a jejího zobecnění – kosinové věty). V poslední přednášce jsme si vyslechli příběh, jak se královna věd Matematika poučila v biologii. Po obědě jsme za využití nově nabytých vědomostí pomocí počítače optimalizovali karoserii Tatry 87. Cvičící pro nás připravili zajímavé herní prostředí, ve kterém jsme si vyzkoušeli vytvořit optimalizaci karoserie. Po skončení odpoledního programu jsme konečně dořešili úkol do sólové soutěže, ale i přes správný výsledek jsme nebyli nejrychlejší a soutěž jsme nevyhráli.
Také poslední noc jsme řešili různé matematické a fyzikální problémy z oblastí např. posloupností, pravděpodobnosti či aerodynamiky letící karty. Poté jsme se zásobili energetickými balíčky a po náročné noci jsme se vydali čelit novým přednáškám. Ve středu již nebyla cvičení, ale cyklus čtyř přednášek. Polemizovali jsme nad filozofickou otázkou „K čemu nám to všechno bude“ (myšleno matematika), zkoumali jsme definice chaosu kolem nás, pohráli si s procenty a nakonec prof. RNDr. Luboš Pick, DSc. z KMA MFF UK pro nás připravil přednášku „O skoro racionálních číslech“.
Stejně, jako každý rok, i letos v průběhu Školy matematického modelování probíhala týmová soutěž Škomam cup, jejíž vyhlášení proběhlo na úplný závěr celé akce. Oba týmy našeho gymnázia se umístily v elitní desítce a to konkrétně na osmém a pátém místě, z celkového počtu patnácti týmů, přičemž bodový rozdíl mezi prvním a pátým místem činil pouhé dva body.
Jsme velice vděční paním profesorkám Mahnelové a Krejčíkové za podporu a obětovaný čas.
Za 6-ti členný tým sepsali Světlana Gareeva a Vojtěch Drška, korekce Petr Jirout.

Zobrazeno: 5922x

Aktuální informace

31.01.2024

Ředitel školy zveřejňuje 31.1. kritéria přijetí na školní rok 2024-25 do 1. ročníku:

Celý článek
24.11.2023

MŠMT spustilo informační portál k přijímacímu řízení na SŠ.

29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

Jiří Teper

Absolvoval v roce 1973.

Narodil se 14. 7. 1954 v Nymburce. Již v průběhu středoškolských studií začíná s pokusy o literární tvorbu.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Zemřel Eduard Weyr

23. červenec 1903

Zemřel Eduard Weyr (*21. 6. 1852), český matematik.

Nejčtenější

28.02.2024

FOTOGALERIE Z BESEDY (Z FB MĚSTSKÉ KNIHOVNY)

Na letošní třetí alumni besedu jsme přizvali absolventa gymnázia z roku 1994. Je jím Mgr. Pavel Snítilý, archeolog a zástupce ředitele Městského muzea v Čelákovicích. V nymburské knihovně ve čtvrtek 29. února 2024 nám od 17.30 hodin popíše mj. moderní archeologické metody v besedě nazvané: Archeologie pod vaším domem?

celý článek
15.03.2024

V úterý 19. 3. 2024 se koná od 11:45 Školní kolo 46. ročníku SOČ. Slavnostní zahájení za přítomnosti vedení města a vedení školy bude v učebně č. 77. Níže se dozvíte, kdo ze soutěžících a na jaké téma práci SOČ psal, jak to bude se zkrácením výuky a co je třeba udělat, pokud se na konkrétní obhajobu chce někdo přijít podívat.

celý článek
12.03.2024

Sekunda B vyjela na lyžák netradičně ve čtvrtek 7. 3. 2024 Po přijetí na chatu jsme začali vybalovat. Pak se hráli už jen hry.  A šlo se na večeři. V pátek díky nedostatku sněhu jsme museli vyjít až na Dvoračky a tam jsme celý den lyžovali. Bylo hezké počasí a tak jsme si to všichni užili.  Kvůli ztíženým podmínkám se posunul i oběd.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.