Po stopách Bohumila Hrabala v Nymburce aneb projektový den se sekundami

Po stopách Bohumila Hrabala v Nymburce aneb projektový den se sekundami

28. března si naše škola nepřipomíná pouze den učitelů, ale je to již tradiční projektový den věnovaný spisovateli Bohumilu Hrabalovi, který se právě 28. března roku 1914 narodil a jehož jméno naše škola hrdě nese. Každý ročník si Bohumila Hrabala připomíná jiným způsobem, primy vyráží do Kerska a sekundy pátrají po Hrabalových stopách přímo v Nymburce. Letošní počasí bylo vycházce po městě vstřícné a tak se sekundy mohly ponořit do historie města a poznat nejen místa spojená s Bohumilem Hrabalem. Více informací se dozvíte od reportérky Barči…

Ve čtvrtek 28. 3. byl, jak všichni jistě vědí, projektový den o Bohumilu Hrabalovi. Třídy 2SA a 2SB vyrazily prozkoumat Nymburk s paní prof. Prokešovou a paní prof. Plechlovou. Napříč městem, jeho dějinami a místy spojenými s Bohumilem Hrabalem nás provedl pan Fojtík, historik z městského muzea.

Nejprve jsme ale absolvovali úvodní hodinu, zaměřenou na práci s textem.  A autorem samozřejmě nebyl nikdo jiný než Bohumil Hrabal. Oním textem byla první kapitola novely Městečko, kde se zastavil čas.

Poté jsme už ale vyrazili na prohlídku Nymburka. Pan Fojtík nás napřed seznámil s nejnovějšími dějinami. Začali jsme u naší školy, kterou Bohumil Hrabal navštěvoval. Dále jsme pokračovali u Löwitovy vily, Obecního domu a Husova sboru.  Jak jsme se dostávali stále dál v čase, navštívili jsme Malé a Velké valy, Vodárnu a Katovnu. Nakonec jsme se dostali až k samotnému založení Nymburka, o kterém nám pan Fojtík také něco řekl a navštívili jsme hradby, Starou rybárnu, kostel sv. Jiljí, náměstí a kapli sv. Jana Nepomuckého, která je spojená se základní školou Tyršova, kterou jako malý také navštěvoval Bohumil Hrabal. Odtud jsme se šli podívat do muzea a židovské synagogy.

V synagoze jsme si prohlédli obraz od Alfonse Muchy, v muzeu zase shlédli krátký dokument o Bohumilu Hrabalovi. Na závěr jsme se svezli přívozem na Zálabí, kde jsme si prohlédli vilu Hrabalku. Vrátili jsme se pěšky přes Ostrov a cestou jsme si povídali o zážitcích dnešního dne.

Barča Šídová, 2SB

Aktuální informace

31.01.2024

Ředitel školy zveřejňuje 31.1. kritéria přijetí na školní rok 2024-25 do 1. ročníku:

Celý článek
24.11.2023

MŠMT spustilo informační portál k přijímacímu řízení na SŠ.

29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

Mgr. Jana Smolíková

Mgr. Jana Smolíková, geografka, cestovatelka, polárnice a environmentalistka, která už třikrát v rámci vědeckého pobytu navštívila Antarktidu, maturovala na naší škole v roce 2001.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Lov velryb

15. prosinec 1903

Norsko zakázalo na deset let lov velryb v pobřežních vodách. 

Nejčtenější

28.02.2024

FOTOGALERIE Z BESEDY (Z FB MĚSTSKÉ KNIHOVNY)

Na letošní třetí alumni besedu jsme přizvali absolventa gymnázia z roku 1994. Je jím Mgr. Pavel Snítilý, archeolog a zástupce ředitele Městského muzea v Čelákovicích. V nymburské knihovně ve čtvrtek 29. února 2024 nám od 17.30 hodin popíše mj. moderní archeologické metody v besedě nazvané: Archeologie pod vaším domem?

celý článek
23.02.2024

Milým osvěžením vzdělávacího programu univerzity 3. věku se stala čtvrteční přednáška „naživo“. Běžně se studenti univerzity 3. věku scházejí u on-line přednášek a každé setkání s přednášejícím je proto výjimečnou, slavnostní událostí. Mezi seniory zavítal tentokrát Mgr. Zdeněk Hazdra, Ph.D., dlouholetý ředitel Ústavu pro studium totalitních režimu, který instituci řídil od roku 2014 do roku 2022. ÚSTR je instituce určená k vědeckému zkoumání a objasňování éry obou totalitních režimů v Československu, komunismu a nacismu.

celý článek
26.02.2024

S velkou radostí oznamujeme úspěch Eduarda Fusse - 3. místo na klání prací s dopravní tématikou v soutěži o Cenu děkana Fakulty dopravní ČVUT 2024. Blahopřejeme.

Nechme promluvit o soutěži samotného Edu z 8OB:

"Dne 23. 2. 2024 jsem měl příležitost se s mou dopravně zaměřenou maturitní prací zúčastnit se 16. ročníku ceny Děkana Dopravní fakulty ČVUT v Praze. Zmiňovaná soutěž je určena pro jednotlivce, ale i dvoučlenné týmy z odborných středních škol a gymnázií."

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.