Geokurz 2A v Rokytnici n/J 5. - 9. 10. 2015

Geokurz 2A v Rokytnici n/J 5. - 9. 10. 2015

Všichni zájemci mohou nahlédnout do "velitelského deníku" a přečíst si zápisy, které do něj průběžně po celý týden pečlivě zanášela Johana Pešánová.

Zápis do velitelského deníku č. 1

Dnešní den se v 2A poprvé nesl v duchu geokurzu. Předtím nikdo z nás netušil, co si má představit. Ano vědělo se, že pět dní bude naplněno horninami a minerály, ale jak to bude provedeno, jsme neměli ani ponětí. První poznání praktické geologie přišlo po chvilce strávené v autobuse. Ten nás dovezl do Bozkovských dolomitových jeskyní. Byli jsme zavaleni novými informacemi. Co nám nejvíce utkvělo v mysli, byla originalita těchto jeskyní v ohledu vzniku krápníků - oproti jiným jeskyním je to dvojnásobná doba vzniku díky dolomitu a křemenu, které se špatně rozpouštějí.

Po prvním seznámení a oťukání se s krápníky, nás čekalo malé "jezírko" v břidlicovém lomu u Jílového. Navzdory očekávání ze strany učitelů celou třídu velice zaujalo sbírání břidlicových plátů a kousků na pozdější využití, zapálenost v tomto ohledu nebrala konce.  

Odpolední program všechny, musím říct, zaskočil, jelikož se hned prezentovali připravené referáty na horniny a minerály, ale každý to zvládl s gracií. K večeru již bylo volno a tak ho naše třída věnovala objevenému pianu a veselému celovečernímu hraní, někdo se dokonce rozvzpomněl i na kroky z tanečních.

Zápis do velitelského deníku č. 2

Hned ráno nás dvacetimístný autobus, do kterého se vešlo bezmála třicet lidí, dovezl na první zastávku našeho výletu v duchu podzemí a vody. Zavítali jsme do Hornického muzea v Harrachově a za úkol bylo vyplnění pracovního listu. Překvapivě se každý vehementně snažil sehnat jakékoli informace a paní průvodkyně se skoro nedostala ke slovu. Samosebou se jí nakonec povedlo nás uchvátit velice zajímavým a neotřelým výkladem.

Poté nás čekala menší procházka k Mumlavským vodopádům, kde se nezapomnělo ani na skupinovou fotku. Při rozchodu se každý z nás posilnil svačinou a pokračovalo se v pochodu na Krakonošovu snídani. Tam se naše skupina dělila na ty odvážnější, kteří zamířili na Zadní Plech, a ti zbylí se vydali okružní cestou. Mířilo se na Ručičky odkud se všichni nakonec dostali k chatě. Večer nás ani tentokrát neomrzela zábava v podobě hudby, tance a ping pongu.

Zápis do velitelského deníku č. 3

Po včerejším výkonu měla přijít - na pohled oddechovější - procházka vedoucí na Rezek a zpět Vlčí cestou. Dle některých ale svého jména "oddechovější" nedostála a byla i tak náročná. Jestli to zavinila únava nebo krásná příroda, nevíme.

Zápis do velitelského deníku č. 4

Poslední aktivní den byl rozdělen na dvě části. Dopoledne jsme strávili cvičným geocachingem. Po několika týmech se chodilo po okolí chaty, svazích a kopcích, lukách, cestách i lesích. Vše to bylo provázeno nemilosrdným deštěm, takže ačkoliv jsme kolem chaty nachodili jen několik set metrů, někteří z nás se vrátili řádně promočeni.

Nestihli jsme ani uschnout a následovala ledová sprcha. Byla povinnost prokázat nasbírané znalosti za posledních pár dní. Test z geologie i zkoušku z rozpoznávání hornin a minerálů všichni napsali a šťastni, že to vše máme za sebou, jsme se nadšeně vrhli na večeři.

 

Snad za celou třídu mohu říct, že geokurz byl povedený a všichni se učili hrou.

Aktuální informace

24.04.2024

Beseda s absolventkou školy proběhne v Městské knihovně Nymburk 6. 6. 2024 od 17.30 hodin.

21.04.2024

se konají v pondělí 29/4:

-17:30-18:00 hod
schůzky v učebnách
-18:00-19:30 hod
29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

doc. Ing. Zdeněk Sobotka, DrSc.

Absolvoval v roce 1945.

Narodil se 13. 3. 1926 v Nymburce. Aktivně působil jako vedoucí vědecký pracovník v oborech teorie pružnosti a plasticity, mechaniky struktur a kontinua, v oborech reologie, bioreologie, vazkopružnosti a biovazkopružnosti i biomechaniky.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Smrt Theodora Mommsena

1. listopad 1903

Zemřel Theodor Mommsen (*30. 11. 1817), německý historik.

Nejčtenější

13.04.2024

Ve středu 10. dubna jsme ve složení Honza Kopeček (6XB), Anna Hířová, Štěpán Soulek a Mikuláš Vodenka (5QB) brzy ráno vyrazili do Prahy na VŠCHT na krajské kolo chemické olympiády kategorie C.

celý článek
10.04.2024

V pondělí 8.4. se konal tradiční florbalový turnaj pro žáky vyššího gymnázia. Celkem dvanáct týmu bylo rozděleno do tří skupin po čtyřech. Tam se utkal každý s každým, do čtvrtfinále postupovalo 8 nejlepších týmů. K vidění bylo velké množství vyrovnaných zápasů, některé týmy příjemně překvapily, jiné naopak nečekaně zklamaly.

celý článek
14.04.2024

I v letošním školním roce nejsou naši francouzštináři ochuzeni o spolupráci s partnerskou školou v burgundském Louhans. Na podzim jsme na návštěvu vyrazili my a v týdnu od 7. do 12. dubna jsme si role vyměnili a naše škola hostila skupinu 16 francouzských studentů.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.