Adaptační kurz 1PA 2016

Adaptační kurz 1PA 2016

Stejně jako v letech minulých naši starší spolužáci, i my jsme vyrazili na adaptační kurz, abychom se seznámili a utvořili nová přátelství. Doprovázely nás: paní učitelka třídní Fraňková a naše nové vyučující paní učitelka Málková a paní učitelka Sedlatá. Pravou rukou jim po celých 5 dní byly naše starší spolužačky ze třídy 8OB Hedvika Literová a Kateřina Vávrová.

S drobným zpožděním jsme vyjeli od budovy gymnázia v pondělí 5. září do Rokytnice nad Jizerou. Po příjezdu do Rokytnice jsme si vzali krosny a v dešti se vydali k chatě. Po vybalení těch nejdůležitějších věcí jsme šli na oběd do horní chaty, kde pro nás po celý pobyt dobře vařila paní Kučerová. Po obědě jsme měli odpolední klid. Po něm jsme vyrazili k Huťským vodopádům. Byla trochu zima a poprchávalo, ale paní třídní nás ujistila, že již od úterka má objednané pěkné počasí. Přestože cesta nebyla díky počasí nejpříjemnější, se nám Huťské vodopády líbily. Po procházce jsme šli na večeři, po které jsme měli nástup, abychom se dozvěděli, co nás čeká následující den a stanovili službu. Před večerkou, která byla každý den ve 22:00, jsme hráli hry.

V úterý dopoledne jsme měli estetické výchovy hudební (EVH) a výtvarnou (EVV). Na EVV jsme šli do lesa a mezi stromy jsme motali pavučiny z bavlnek. Jak se nám to povedlo posuďte sami na fotkách. O EVH jsme zase zjistili, kdo hraje na jaký hudební nástroj a že nám to spolu při zpěvu docela ladí. Po obědě jsme jeli autobusem do Pasek nad Jizerou, kde jsme prošli muzeum Zapadlých vlastenců, ve kterém jsme si zkusili vyrobit koberec na tkalcovském stavu a viděli jsme spoustu starých věcí. Na závěr exkurze jsme shlédli film o výrobě houslí, který byl moc zajímavý a zjistili jsme, jak dlouho taková výroba trvá a jak je náročná. Následovala dlouhá cesta zpět na chatu do Rokytnice. Okolní krajina s výhledem na kopce byla velice pěkná. A jak paní třídní slibovala, bylo již pěkné počasí, které nám vydrželo po zbytek pobytu. Po večeři jsme opět hráli společenskou hru, tentokrát se jmenovala Parlament. Po hře byla opět večerka ve 22:00. Tento den byl skvělý a těšili jsme se, co nám připraví den další.

Ve středu ráno jsme vstali, nasnídali se a potom jsme měli opět dopolední výuku hudební i výtvarné výchovy. Sbalili jsme si batohy, naobědvali se a šli opět na autobus, který nás tentokrát odvezl do Harrachova. Přijeli jsme na místo a šli do místní sklárny, která letos slaví 304 let od založení. Vešli jsme do první místnosti a pozorovali skláře u velkých pecí jak vyrábí z rozžhaveného skla skleničky a vázy. Bylo to úžasné. Skláři dávali hotové výrobky na dopravník - sklo mělo 500 °C, poté putovalo do chladicích pecí, kde se ochladilo na 40 °C. Potom jsme přešli do brusírny, kde jsme zjistili, jak se brousí vzory na skleničky a sklo na výrobu lustrů. Po prohlídce sklárny jsme se podívali do sklářskho muzea, kde byly nejen starodávné vázy, ale i moderní výrobky ze skla. Poté jsme přes Harrachov došli k lanovce, kterou jsme vyjeli na Čertovu horu, kde jsme se vyřádili na nafukovacím bludišti, dohlédli až na Ještěd tyčící se nad Libercem a z Vyhlídky shlédli dolů do Harrachova. A pak už jsme se vraceli zpět do Rokytnice na chatu. Po večeři a po setmění jsme měli bojovku. Kačka s Hedvikou nás zavedly do lesa, a tam jsme měli jít podél provázku ve tmě mezi stromy. Po cestě nás ostatní strašili. Na konci cesty jsme se podepsali na papír. Poté jsme unavení ulehli do postelí a přemýšleli, co znamenají 2 celodenní výlety, které nás čekaly na čtvrtek... Jak je stihneme?

Ve čtvrtek jsme po snídani, kde jsme dostali zároveň balíček s obědem, vyrazili na Dvoračky. Opět nám přálo počasí, takže výhled z Dvoraček byl nádherný. Dostali jsme možnost občerstvit se, někteří si dali hranolky, jiní podlehli pokušení dát si velký pohár se zmrzlinou a někteří zůstali jen u pití. Tam se naše cesty rozdělily a větší skupina pokračovala z Dvoraček k prameni Labe a menší skupina do Františkova.

Z Dvoraček nás čekala ještě dlouhá cesta do kopce. Když jsme přišli k prameni Labe, dali jsme si oběd. Cestou zpět jsme se zastavili u Labské boudy. Další zastávkou byla Ambrožova vyhlídka, z které byl krásný výhled na Pančavský vodopád a zajímavé pomníky a v dáli jsme viděli i Sněžku, naši nejvyšší horu. Počasí nám dopřávalo a moc jsme si to užili.

S druhou skupinou jsme se vydali z Dvoraček směrem do Františkova, kde jsme měli objednanou prohlídku muzea jménem Starý kravín. Tam se nám opět moc líbilo, protože jsme si mohli osahat věci, se kterými pracovali naši předci, vyzkoušeli jsme pomlázky, které měly nejrůznější vzory a dozvěděli se spoustu zajímavostí. Tam si nás vyzvedli Jonášovi prarodiče, u kterých jsme se občerstvili pitím a po příjemném rozhovoru jsme se rozloučili krátkou společnou cestou na kopec, ze kterého jsme už poznali Rokytnici a mohli se podívat na cestu, kterou jsme šli v úterý z Pasek. Po příchodu na horní chatu jsme netrpělivě očekávali skupinu od pramene Labe, abychom si mohli vyprávět zážitky z našich dvou celodenních výletů. Bylo velmi těžké rozhodnout, který výlet byl lepší, skončilo to fifty fifty... Každopádně večer nás všechny čekala diskotéka a po ní opět večerka.

V pátek ráno jsme po snídani byli třídní učitelkou rozděleni do skupin, abychom mohli napsat řádky, které právě čtete. Tím jsme si opět připomněli, co všechno jsme za uplynulé 4 dny společně prožili. Potom už nás čekalo pouze balení a úklid chaty pro  naše kamarády z primy B, odchod zpět dolů do Rokytnice, kde jsme se zhruba ve 13:30 vydali zpět do Nymburka, kde si nás přebrali rodiče, případně babičky či sourozenci, abychom jim mohli vše vyprávět.

Všem, kteří se o nás starali a připravovali nám program i paní kuchařce, moc děkujeme.

Třída 1PA

Zobrazeno: 7055x

Aktuální informace

29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

Absolvoval v roce 1950.

Narodil se 7. 3. 1931 v Nymburce. Je jedním z nejslavnějších hráčů české basketbalové historie.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Smrt Pissara

12. listopad 1903

Zemřel Camille Pissaro (*10. 7. 1830), francouzský malíř.

Nejčtenější

21.03.2024

Jaké je to být debatním rozhodčím? To si vyzkoušeli členové našeho debatního klubu na krajském kole Debatiády v Děčíně. Pro některé z nich to byla první příležitost rozhodovat soutěžní debaty naostro.

celý článek
26.03.2024

Nymburští debatéři Luisa Anna Hofmanová (7MA), Sofie Fukalová (7MA), Tadeáš Brablc (8OB) a trenér Matěj Piller se poslední víkend před Velikonocemi vydali do České Třebové, kde se zúčastnili posledního turnaje Debatní ligy v této sezóně. Akce se uskutečnila v prostorech Střední školy technické a dopravní Gustava Habrmana.

 

celý článek
13.04.2024

Ve středu 10. dubna jsme ve složení Honza Kopeček (6XB), Anna Hířová, Štěpán Soulek a Mikuláš Vodenka (5QB) brzy ráno vyrazili do Prahy na VŠCHT na krajské kolo chemické olympiády kategorie C.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.