Výtvarníci první A v Národní galerii v Praze

Dne 30. září 2014 se vypravila naše třída na exkurzi do Veletržního paláce v Praze, sídla Národní galerie a přesněji sbírky umění 19. století. Doprovodem celé výpravy byla paní profesorka Sedlatá.

Navštívili jsme stálou expozici jak zahraničních umělců, tak jsme měli možnost seznámit se i s českou tvorbou v období od konce 18. století až po konec 19. století.

Průvodkyně galerie nás provedla několika uměleckými směry. Prohlídku jsme započali u francouzských umělců a francouzského romantismu, který vyjadřoval především bujarost, drama a barevnou pestrost. V dalších několika minutách jsme byli provedeni Francií, a to realismem, který se snažil poukázat i na tu nejobyčejnější skutečnost, ač mnohdy nebyla pro pozorovatele obrazů devatenáctého století přijatelná ani krásná. Umělci Barbizonské školy se snažili především o malbu krajin, kterou většina diváků přecházela s nezájmem. Dále jsme si prohlédli díla francouzského impresionismu, který představuje nový styl malby s děleným rukopisem a snahou o rozchod se znázorněním reality. Zaujal nás též vliv objevu fotografie na malbu. Tento směr následují dva další, které na impresionismus reagují velmi individuální tvorbou, a to postimpresionismus a neoimpresionismus. Poslední představený směr ve Francii byl symbolismus, ve kterém šlo především o duchovno a mystérii celého díla. Pak jsme byli již vrženi do víru směrů v českých zemích. Jako první nám byl představen český impresionismus, který se na rozdíl od francouzského lišil tím, že vnášel lehkou negaci do obrazů. Dále jsme byli obeznámeni s uměním luminismu, kde se objevuje slavná Generace národního divadla. Luminismus byl následován dekadencí, kde běžné ztvárnění obrazu vyjadřovalo vnitřní pocity. A nakonec nám byla představena secese, ve které se objevoval často skrytý význam, například v obrazech Alfonse Muchy. Secese také měla svá dvě centra. Jedno bylo ve Francii, kde v obrazech převládaly lineární a květinové motivy. Na druhé straně v Rakousku bylo v malbách více abstrakce. Secesí také byla zakončena naše exkurze.

Myslím, že jsme byli tímto programem obohaceni o mnoho nových a zajímavých informací, které využijeme nejen ve výuce.

Johana Pešánová, 1A

Aktuální informace

29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

Absolvoval v roce 1950.

Narodil se 12. 5. 1931 v Zábrdovicích u Křince. Obecnou školu navštěvoval od r. 1937 v Křinci.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Kartuziánský řád

29. duben 1903

Dlouhotrvající rozepře mezi francouzskou vládou a řeholními řády, zvláště kartuziány, vyvrcholily v první polovině roku 1903:

Nejčtenější

21.03.2024

Jaké je to být debatním rozhodčím? To si vyzkoušeli členové našeho debatního klubu na krajském kole Debatiády v Děčíně. Pro některé z nich to byla první příležitost rozhodovat soutěžní debaty naostro.

celý článek
26.03.2024

Nymburští debatéři Luisa Anna Hofmanová (7MA), Sofie Fukalová (7MA), Tadeáš Brablc (8OB) a trenér Matěj Piller se poslední víkend před Velikonocemi vydali do České Třebové, kde se zúčastnili posledního turnaje Debatní ligy v této sezóně. Akce se uskutečnila v prostorech Střední školy technické a dopravní Gustava Habrmana.

 

celý článek
13.04.2024

Ve středu 10. dubna jsme ve složení Honza Kopeček (6XB), Anna Hířová, Štěpán Soulek a Mikuláš Vodenka (5QB) brzy ráno vyrazili do Prahy na VŠCHT na krajské kolo chemické olympiády kategorie C.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.