Maturanti na stážích projektu ZkusTo! 2022

Maturanti na stážích projektu ZkusTo! 2022

Letos podruhé se v říjnu mohli naši maturanti přihlásit na některou ze stáží projektu ZkusTo!, který vymyslela a jako zapsaný spolek nyní i provozuje MUDr. Kateřina Žemličková, nadšená zubní lékařka z nedalekých Čelákovic. Díky týmu specialistů - nadšenců si naši studenti mohli na pár hodin vyzkoušet, co reálně obnáší ta nebo ona profese. Vyzkoušení práce v běžném provozu a přímo na klientech daného zařízení či firmy proběhlo ještě před okamžikem volby skladby maturitních předmětů a také před podáním přihlášek na vysoké školy. Kdyby nic víc, tento projekt dokáže eliminovat špatná kariérní rozhodnutí absolventů středních škol gymnaziálního typu.

Samozřejmě je toho o dost víc, než negativní zkušenost, že touhle profesí se dotyčný z nějakého důvodu živit prostě nemůže a nebude. Projekt navíc dokáže i ušetřit mladým lidem čas. Na většině vysokých škol se jejich studenti do reálné praxe vypraví nejdříve ve 3. ročníku svého studia. Tehdy poznají kontakt s opravdovým životem ve studovaném oboru a stává se, že až v tomto okamžiku poznají, jestli na práci ve svém oboru "mají" či naopak "nemají". Díky ZkusTo! získají tuto znalost o celé 3 roky dříve a mohou se podle toho zařídit vlastně hned po maturitě.

Stáží se z naší školy zúčastnilo 29 zájemců, tj. o 8 více, než loni (vedle nich nebo společně s nimi byli na stážích i maturanti z gymnázií v Čelákovicích, v Brandýse nad Labem, v Českém Brodě a Gymnázia Litoměřická, Praha 9 - Prosek). Každý si mohl vybrat až tři stáže a byl v týdnu od 10. do 14. října 2022 na svou stáž nezapočteně uvolněn z výuky. (Jen divadelní stáže s herečkou Klárou Issovou probíhaly mimo uvedené období - v pátek 21. října.) Na zkoušku se tak maturanti změnili např. v lékárníky, fyzioterapeuty, programátory, piloty, advokáty a soudce, nebo veterináře, záchranáře či městské policisty. Dokumentují to fotografie, které jsme převzali z facebookového profilu a galerie na webových stránkách projektu ZkusTo! Ze zachycených výrazů je stejně jako loni výborně vidět, že si to stážisté báječně užili a stáže jim při plánování vlastní kariéry dobře prospěly. To ostatně potvrzují sami, když projekt hodnotí jako úžasnou myšlenku, cennou zkušenost, výborný nápad nebo skvělou příležitost.

Absolventi stáží sepsali s časovým odstupem i podrobnou zpětnou vazbu na projekt ZkusTo!, díky níž se můžeme dozvědět, co je na konkrétním pracovišti čekalo:

👨‍💻 Stáž v IT firmě SUSE Linux v pražském Karlíně umožnila stážistům seznámit se s největší OpenSource firmou v Evropě. V rozhovorech s lektorem Tomášem Hendrichem a dalšími zaměstnanci dostali naši studenti i rady, jak se ve světě informačních technologií orientovat.
🚑 U záchranné zdravotnické služby Středočeského kraje se naši studenti od lektorky Michaely Flaskové nejprve dozvěděli, jak integrovaný záchranný systém funguje "zevnitř". Prakticky si pak vyzkoušeli zajištění pacienta (vždy jednoho dobrovolníka ze stážistů) pomocí krčního límce, pánevního pásu, zabalení do vakuové matrace, jeho přesun do sanitky, nácvik resuscitace na figuríně (masáže, defibrilátor, ambuvak). Náročnější byl cvičný transport pacienta po schodech.
💊 Na stáži v lékárně Benu v Čelákovicích u Mirky Dvořákové čekala maturanty práce na pokladně, v laboratoři lékárny namíchání léčivé masti. Zjistili také, jak se vede a průběžně kontroluje opiátová kniha.
👨🏻‍✈️ Co obnáší práce pilota poznali mladí gymnazisté přímo na terminálu č. 3 pražského Letiště Václava Havla - tedy tam, odkud z Prahy odlétají soukromá letadla. Právě o tuto stáž projevili naši studenti úplně největší zájem. Kromě několika videí, které lektor stáže, pilot Pavel Čekan, komentoval, si stážisté prohlédli i kancelář letecké společnosti, prošli cvičným meetingem před odletem a samozřejmě prozkoumali i letoun privat jet stojící v blízkém hangáru. Ze stáže neodešli, dokud se nedozvěděli podrobně, jaké budoucího pilota čekají testy a zkoušky, než usedne poprvé do kokpitu a vznese se nad zem. Zajímala je i fyzická a psychická náročnost práce pilota nebo jeho work-life ballance.
👮 Do profese strážníka Městské policie města Čelákovice nechal zájemce nahlédnout Marek Drobný. A nezůstalo jen u nahlížení, stážisté museli nasadit pouta figurantovi, zkusit odchytit zatoulaného hada nebo využít služebního psa.
👨‍⚖️ Stáž z oboru práva probíhala v Poděbradech a Praze s advokátem Michalem Kellnerem. Nejprve se rozebíraly různé soudní případy. Společně s lektorem pak budoucí právníci navštívili přednášku na Právnické fakultě UK a veřejné soudní řízení.
⚖️ Soudní praxi zájemci odbývali na Obvodním soudě pro Prahu 8, kde se od soudce Miroslava Rákosníka působícího v úseku trestního práva mohli dozvědět, co obnáší nesnadná profese soudců, nebo co mají soudci např. všechno zapovězeno v životě dělat.
💆‍♀️ Stáž u fyzioterapeutky Markéty Kubíčkové byla stejně žádaná našimi maturanty, jako soudní praxe. Lektorka stážistům demonstrovala, jaká forma fyzioterapie je na každé zranění nejvhodnější a jak o pacienty odborně pečovat. Některé terapeutické cviky si pak přítomní stážisté na sobě vzájemně vyzkoušeli. Součástí stáže byla také exkurze do Slatinných lázní v Toušni, které jsou státním zařízením, zatímco lektorka provozuje v městyse Lázně Toušeň svou samostatnou soukromou praxi. Rozhovor se proto točil i okolo možností podnikání v tomto oboru.
👩‍⚕️ O stáž v ordinaci stomatoložky Kateřiny Žemličkové letos projevila zájem jen jedna naše maturantka. Mohla pozorovat stomatologa v jeho běžném pracovním dni a dokonce případně i zubařce asistovat při plombování a extrakci zubu. Sama si vyzkoušela vyvrtání a plombování na modelu i chirurgické šití rány na prasečí noze.
🦘 Jedna stážistka z naší školy se také vydala do veterinární ordinace Ervet v Čelákovicích, kde si vyzkoušela něco z profese zvěrolékaře Lukáše Reithmayera.
🎭 Letošní novinkou byla možnost setkání s divadelní a filmovou herečkou Klárou Issovou, které z našeho gymnázia využili tři zájemci o oblast umělecké branže. Oceňovali ujasnění informací o kvalifikaci pro tuto profesi, praktické zkušenosti ohledně platových otázek a hereckých agentur, o odlišnostech herectví v divadle, filmu a v seriálech.

A ještě je k dipozici meziroční statistika účasti na stážích ZkusTo! z naší školy.

prof. Miroslav Soukup
školní kariérový poradce
Školní poradenské pracoviště

 

Aktuální informace

31.01.2024

Ředitel školy zveřejňuje 31.1. kritéria přijetí na školní rok 2024-25 do 1. ročníku:

Celý článek
24.11.2023

MŠMT spustilo informační portál k přijímacímu řízení na SŠ.

29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

Absolvoval v roce 1942.

Narodil se 8. 11. 1923 v Nymburce, kde také prožil celý život (zemřel 29. 1. 1999).

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Stávka na dráze

6. dubna 1903

Všeobecná stávka železničářů v Nizozemsku

Nejčtenější

28.02.2024

FOTOGALERIE Z BESEDY (Z FB MĚSTSKÉ KNIHOVNY)

Na letošní třetí alumni besedu jsme přizvali absolventa gymnázia z roku 1994. Je jím Mgr. Pavel Snítilý, archeolog a zástupce ředitele Městského muzea v Čelákovicích. V nymburské knihovně ve čtvrtek 29. února 2024 nám od 17.30 hodin popíše mj. moderní archeologické metody v besedě nazvané: Archeologie pod vaším domem?

celý článek
15.03.2024

V úterý 19. 3. 2024 se koná od 11:45 Školní kolo 46. ročníku SOČ. Slavnostní zahájení za přítomnosti vedení města a vedení školy bude v učebně č. 77. Níže se dozvíte, kdo ze soutěžících a na jaké téma práci SOČ psal, jak to bude se zkrácením výuky a co je třeba udělat, pokud se na konkrétní obhajobu chce někdo přijít podívat.

celý článek
12.03.2024

Sekunda B vyjela na lyžák netradičně ve čtvrtek 7. 3. 2024 Po přijetí na chatu jsme začali vybalovat. Pak se hráli už jen hry.  A šlo se na večeři. V pátek díky nedostatku sněhu jsme museli vyjít až na Dvoračky a tam jsme celý den lyžovali. Bylo hezké počasí a tak jsme si to všichni užili.  Kvůli ztíženým podmínkám se posunul i oběd.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.