Exkurze k Pražskému Jezulátku se sekundou B

09.05.2023
Exkurze k Pražskému Jezulátku se sekundou B

V úterý 9. května jsme se společně se sekundou B vypravili v rámci občanské výchovy na již tradiční exkurzi k Pražskému Jezulátku. Tentokráte nás čekal zbrusu nový program s názvem Influencer pod vedením zkušených lektorů, kteří nás seznámili jak s interiérem kostela a přilehlého kláštera, tak nám také nabídli možnost zamyslet se nad tím, co můžeme ve svém životě ovlivnit, čeho si vážíme a obdivujeme na ostatních lidech.

Zde pár příspěvků od samotných žáku:

Na začátku akce jsme dojeli vlakem do Prahy a poté tramvají k Jezulátku. Tam na nás čekali naši průvodci a započal náš program. Nejdříve jsme si šli prohlédnout Kostel Panny Marie Vítězné a Pražské Jezulátko. Poté jsme se přemístili ven a chvilku si povídali. Mezitím naši průvodci připravili v kostele stojany s plakáty, na kterých byly zobrazené různé postavy, jako třeba sv. Josef, Terezie z Lisieux, Kovy atd. U každé postavy byl její krátký životopis a my jsme si k nim měli zapsat důležité informace. Poté jsme se přemístili za oltář v kostele a rozdělili se do skupin. Každá skupina si vylosovala jednu postavu a splnila úkol spjatý s touto postavou. Dokončili jsme náš úkol a odebrali se zpátky k plakátům, kde jsme si vždy vybrali jednu vlastnost naší postavy a nalepili ji na papírovou postavu člověka. A tam k nám přišel mnich Pavel Pola a my jsme se ho mohli ptát na různé otázky. Poté jsme se přemístili do krypty kostela a podávali si navzájem svíčku a říkali, kdo nás v životě inspiruje. Náš výlet takto i skončil, protože jsme se pak už jen přemístili na nádraží a odjeli do Nymburka.

František Schorný

 

Dne 9.5 jsme vyrazili na výlet k Pražskému Jezulátku, kde si pro nás připravili dobrovolníci program z názvem Influencer. Ze začátku jsme obcházeli tabule s různými lidmi a texty o nich a poté jsme se rozdělili do skupin podle barvy jmenovek a každý jsme si vylosovali jednu postavu z tabulí. Pak každá skupina obdržela obálku se zadáním, co máme dělat. Byla to celkem zábava a nakonec jsme se vydali na hřbitov knězů a mnichů (krypty). Poté jsme se rozloučili s dobrovolníky a vydali se přímo do mekáče. Tam jsme se všichni dobře najedli a vyrazili domů. Výlet byl dobrý.

Adam Slavík
 
 
Dne 9.5.2023 byla sekunda B na exkurzi v Praze v kostele Pražského Jezulátka. Na začátku exkurze nás provedli kostelem, poté nám rozdali kartičky s obrázky osob, do kterých jsme zapisovali zajímavé informace. Po dopsání si nás zavolali dozadu kostela, kde jsme se rozdělili do skupinek a dělali různé úkoly. Až všichni měli hotovo, šli jsme na zahradu, kam přišel i mnich, kterého jsme se ptali na různé otázky. A poté jsme zavítali i do krypty. Na konci prohlídky bylo lehké shrnutí a krátká zastávka v McDonald's.
 
Jakub Smeták
 
 
Dnes 9.5 jsme jeli na výlet k Pražskému Jezulátku. Jako první jsme se šli podívat do kostela Pražského Jezulátka. Potom jsme se bavili o infulencerech a byl k tomu i program s hledáním zajímavých informací. Dál pro nás průvodci měli připravený program ve skupinkách, kde každá skupina měla jinou aktivitu k řešení. Potom jsme si mohli povídat s mnichem Pavlem Polou. Jako poslední jsme šli do krypty do podzemí, kde se dříve pohřbívali mniši.
 
Alžběta Kubíčková

Aktuální informace

31.01.2024

Ředitel školy zveřejňuje 31.1. kritéria přijetí na školní rok 2024-25 do 1. ročníku:

Celý článek
24.11.2023

MŠMT spustilo informační portál k přijímacímu řízení na SŠ.

29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

Absolvovala v roce 1946.

Již ve škole projevovala sklon k výtvarnému umění a pracovala pod vedením tehdejšího profesora gymnázia akad. mal. Quido Lexy.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Giovanni Giolitti ministerským předsedou Itálie

3. listopad 1903

Liberál Giovanni Giolitti se stal italským ministerským předsedou. 

Nejčtenější

28.02.2024

FOTOGALERIE Z BESEDY (Z FB MĚSTSKÉ KNIHOVNY)

Na letošní třetí alumni besedu jsme přizvali absolventa gymnázia z roku 1994. Je jím Mgr. Pavel Snítilý, archeolog a zástupce ředitele Městského muzea v Čelákovicích. V nymburské knihovně ve čtvrtek 29. února 2024 nám od 17.30 hodin popíše mj. moderní archeologické metody v besedě nazvané: Archeologie pod vaším domem?

celý článek
15.03.2024

V úterý 19. 3. 2024 se koná od 11:45 Školní kolo 46. ročníku SOČ. Slavnostní zahájení za přítomnosti vedení města a vedení školy bude v učebně č. 77. Níže se dozvíte, kdo ze soutěžících a na jaké téma práci SOČ psal, jak to bude se zkrácením výuky a co je třeba udělat, pokud se na konkrétní obhajobu chce někdo přijít podívat.

celý článek
12.03.2024

Sekunda B vyjela na lyžák netradičně ve čtvrtek 7. 3. 2024 Po přijetí na chatu jsme začali vybalovat. Pak se hráli už jen hry.  A šlo se na večeři. V pátek díky nedostatku sněhu jsme museli vyjít až na Dvoračky a tam jsme celý den lyžovali. Bylo hezké počasí a tak jsme si to všichni užili.  Kvůli ztíženým podmínkám se posunul i oběd.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.