Čtyři kroky do nového světa

Den se se dnem sešel a páté ročníky opět vyrazily do Rudolfina v Praze. Na programu byl Dvořákův "souboj" Z nového světa. Koncert byl rozdělen do dvou částí. V první seznamovací části byly hrané úryvky skladby doprovázeny komentářem Petra Kadlece a dirigenta Marka Ivanoviće. Trochu jsem se zděsil, když uprostřed první poloviny nečekaně vstoupil hasič! Rozhostil se neklid. Dirigent oznámil, že neprodleně musíme opustit budovu z důvodu požáru! Jelikož si bubeník schoval buben, usoudil jsem, že nejde o cvičení. Po 15 minutách strávených před budovou Rudolfina nás pustili zpět do sedaček. Po přestávce byla zahrána celá symfonie v podání České studentské filharmonie. Dílo sklidilo obrovský potlesk ve stoje. Máte-li možnost navštívit nějaký koncert klasické hudby, nepromarněte ho! Stojí to za to

Student 5QA

Dne 7. 5. 2014 jsme navštívili Rudolfinum, ve kterém jsme si byli poslechnout Novosvětskou symfonii od nám známého autora Antonína Dvořáka. Tato symfonie byla úžasná a neubránili jsme se zřetelnému nadšení na svých obličejích, a nejen to, své nadšení jsme řádně vyjádřili na konci symfonie bouřlivým potleskem a povstáním z našich pohodlných koncertních sedadel. Tento zážitek bychom chtěli doporučit všem lidem, kteří obdivují symfonie, a nejen těm. Já sám nejsem zrovna největším fandou tohoto stylu hudby, ale při konečné 4. větě, mi až  začal běhat mráz po zádech. Tento zážitek je nezapomenutelný a doufáme, že budeme mít ještě nějakou možnost se vypravit na nějakou podobnou symfonii.

Student 5QB

Zobrazeno: 5836x

Aktuální informace

29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

Michal Plavec

Michal Plavec (*26. 3. 1973), historik, novinář a kurátor sbírky letectví Národního technického muzea v Praze, odmaturoval na nymburském gymnáziu v roce 1991.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Srdečná dohoda

6. červenec 1903

Návštěva francouzského prezidenta Émila Loubeta a ministra zahraničí Théophila Delcassého v Londýně byla počátkem jednání s Británií, které vedlo 8. 4. 1904 k vytvoření tzv. Entente cordiale – dohody o vzájemné spolupráci Francie a Británie.

Nejčtenější

21.03.2024

Jaké je to být debatním rozhodčím? To si vyzkoušeli členové našeho debatního klubu na krajském kole Debatiády v Děčíně. Pro některé z nich to byla první příležitost rozhodovat soutěžní debaty naostro.

celý článek
26.03.2024

Nymburští debatéři Luisa Anna Hofmanová (7MA), Sofie Fukalová (7MA), Tadeáš Brablc (8OB) a trenér Matěj Piller se poslední víkend před Velikonocemi vydali do České Třebové, kde se zúčastnili posledního turnaje Debatní ligy v této sezóně. Akce se uskutečnila v prostorech Střední školy technické a dopravní Gustava Habrmana.

 

celý článek
13.04.2024

Ve středu 10. dubna jsme ve složení Honza Kopeček (6XB), Anna Hířová, Štěpán Soulek a Mikuláš Vodenka (5QB) brzy ráno vyrazili do Prahy na VŠCHT na krajské kolo chemické olympiády kategorie C.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.