Hospitační stáž na gymnáziu v bavorském Untergriesbachu

28.03.2022
Hospitační stáž na gymnáziu v bavorském Untergriesbachu

Ve dnech od 28. března do 8. dubna jsem absolvovala hospitační stáž pro učitele němčiny na bavorském gymnáziu v malém městysu Untergriesbach, který se nachází asi 20 km od malebného Pasova, kde jsem byla ubytovaná.

Tento projekt je každoročně pořádán a financován bavorským ministerstvem školství a je zaštítěn DZS (Domem zahraniční spolupráce), který nabízí různé vzdělávací akce pro učitele všech možných aprobací, především těch jazykových. A tak jsem si řekla, že se opět po 10 letech zkusím do projektu přihlásit a k mé radosti to vyšlo…

Jelikož jsem již stejnou stáž absolvovala před deseti lety na odborné škole poblíž Mnichova, tušila jsem, "do čeho jdu" a velmi jsem se těšila.

A musím říct, že má očekávání se naplnila a do Čech jsem se vrátila plná elánu a nových zkušeností, které bych ráda předala svým kolegům, a hlavně je využila ve svých hodinách němčiny a občanské výchovy.

Nebudu Vás zatěžovat všemi zážitky a detaily z mého pobytu, ale alespoň o ty nejzajímavější informace a rozdíly mezi českým a bavorským školským systémem bych se s Vámi ráda podělila. Osobně se musím přiznat, že jsem byla na naše gymnázium hrdá a ujistila jsem se, že i naši pedagogové mohou německým kolegům nabídnout své znalosti a zkušenosti. Samozřejmě i pro mě byl pobyt velice obohacující, paní ředitelka i celý pedagogický sbor byl neskutečně milý, vstřícný a mohla jsem tak nahlédnout do různých hodin a předmětů a nasbírat tak cenné zkušenosti a poznat alespoň trochu běžný chod německého gymnázia.

Tak tedy základní rozdíly:

-       klasifikuje se známkami od 1 do 6, kdy známka šest je nejhorší

-       na gymnázium chodí žáci již po 4. třídě základní školy a neskládají jako u nás přijímací zkoušky, ale jsou přijati na základě výsledků ze ZŠ

-       vyučování končí všem třídám max. ve 14 hodin, první tři hodiny se však žáci učí bez přestávky, pak následuje 20 minut velká přestávka a opět následují 2 až 3 hodiny bez pauzy

-       žáci oslovují učitele příjmením, př. Herr Schlager, Frau Amberger …

-       velikonoční prázdniny mají ještě teď (trvají jim dva týdny), ale letní prázdniny začínají až na začátku srpna a trvají do poloviny září

-       na jazyky nejsou žáci rozděleni do menších skupin jako u nás, ale výuka angličtiny a jiných jazyků probíhá v celých třídách

-       gymnázium bylo perfektně technicky vybavené

-       žáci se nepřezouvají, ani si nedávají své věci do šaten, ale nosí je sebou do třídy

-       učitelé nemají své kabinety, ale jednu společnou místnost, tudíž je příprava na hodiny vykonávána pedagogy spíše doma (do hodin si nosí učitelé všechny pomůcky sebou, výjimkou nejsou ani pojízdné kufříky:)

-       povinně je vyučováno náboženství či etika, kde se žáci učí vzájemné toleranci a respektu k jiným vyznáním

-       a mnoho dalšího …

Pro mě byl pobyt přínosný i v tom, že jsem si znovu uvědomila, jak je vzájemný respekt, ať už mezi kolegy, studenty navzájem, tak i učiteli a rodiči, velmi důležitý a posouvá nás zase o kousek vpřed…

Krásný den

Tereza Plechlová

Aktuální informace

31.01.2024

Ředitel školy zveřejňuje 31.1. kritéria přijetí na školní rok 2024-25 do 1. ročníku:

Celý článek
24.11.2023

MŠMT spustilo informační portál k přijímacímu řízení na SŠ.

29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

prof. MUDr. Václav Šimon, DrSc.

Prof. Václav Daniel Šimon, DrSc. (*29. 5. 1926), přední český urolog, chirurg, gynekolog, vysokoškolský učitel a akademický pracovník, absolvoval na nymburském gymnáziu v roce 1946.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Lov velryb

15. prosinec 1903

Norsko zakázalo na deset let lov velryb v pobřežních vodách. 

Nejčtenější

28.02.2024

FOTOGALERIE Z BESEDY (Z FB MĚSTSKÉ KNIHOVNY)

Na letošní třetí alumni besedu jsme přizvali absolventa gymnázia z roku 1994. Je jím Mgr. Pavel Snítilý, archeolog a zástupce ředitele Městského muzea v Čelákovicích. V nymburské knihovně ve čtvrtek 29. února 2024 nám od 17.30 hodin popíše mj. moderní archeologické metody v besedě nazvané: Archeologie pod vaším domem?

celý článek
15.03.2024

V úterý 19. 3. 2024 se koná od 11:45 Školní kolo 46. ročníku SOČ. Slavnostní zahájení za přítomnosti vedení města a vedení školy bude v učebně č. 77. Níže se dozvíte, kdo ze soutěžících a na jaké téma práci SOČ psal, jak to bude se zkrácením výuky a co je třeba udělat, pokud se na konkrétní obhajobu chce někdo přijít podívat.

celý článek
12.03.2024

Sekunda B vyjela na lyžák netradičně ve čtvrtek 7. 3. 2024 Po přijetí na chatu jsme začali vybalovat. Pak se hráli už jen hry.  A šlo se na večeři. V pátek díky nedostatku sněhu jsme museli vyjít až na Dvoračky a tam jsme celý den lyžovali. Bylo hezké počasí a tak jsme si to všichni užili.  Kvůli ztíženým podmínkám se posunul i oběd.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.